افول درآمدهای نفتی روسیه
میتوان پیشبینی کرد که درآمد حاصل از صادرات سوختهای فسیلی روسیه در ماه فوریه یعنی زمانیکه اتحادیه اروپا واردات فرآوردههای نفتی این کشور را از طریق دریا ممنوع خواهد کرد، همچنان شاهد روندکاهشی و افول درآمدهای نفتی روسیه باشد.
مقایسه درآمد صادراتی نفت و گاز روسیه
درآمدهای روسیه از محل فروش و صادرات نفت و گاز در سال۲۰۲۲ به دلیل قیمتهای بالا و همچنان حجم بالای صادرات این کشور بسیار چشمگیر بود، با اینحال به عقیده تحلیلگران بازار انرژی، در آینده نهچندان دور، اعمال تخفیف در گریدهای شاخص و پرچمدار نفت روسیه دربرابر قیمت برنت و تحریمهایی مانند ممنوعیت واردات دریایی فرآوردههای نفتی پالایششده روسیه به اتحادیه اروپا از ۵ فوریه، به کاهش قیمت نفت و فرآوردههای نفتی روسی منجر خواهد شد.
محدودیت قیمت گروه۷ و تحریم اتحادیه اروپا بر واردات نفتخام روسیه از طریق دریا ممکن است همچنان یک چالش عمده برای بازیگران این صنعت باشد، با این حال میتوان ادعا کرد راهبرد تحریمی غرب به یکی از اهداف کلیدی خود دستیافتهاست و آن عبارتاست از کاهش درآمدهای نفتی پوتین که اصلیترین شاخص تامین بودجهروسیه را شامل میشود. مسکو در حالحاضر مجبور است قسمت اعظم نفتخام خود را با تخفیفهای بیسابقه به کشورهایی در آسیا که حتی به ائتلاف سقف قیمت نپیوستهاند، در چارچوب معیارهای بینالمللی بفروشد.
کاهش درآمدهای نفتی روسیه
در همین چارچوب الکساندر ایزاکوف، اقتصاددان روسی در گفتوگو با بلومبرگ گفت: کاهش قیمت جهانی انرژی که با افزایش تخفیف برای نفت اورال روسیه تشدید شدهاست، در مجموع حدود ۲۰میلیارد دلار درآمد صادراتی روسیه را از بین برده است. ایزاکوف افزود: «ابعاد این چالش مالی برای کرملین در سالجاری گستردهتر خواهد بود و تلاش مقامات برای تثبیت جایگاه روبل در معادلات بینالمللی و مهارتورم را بیاثر خواهد کرد.» در همین ارتباط، مرکز تحقیقات انرژی و هوای پاک مستقر در فنلاند اعلام کرد که ممنوعیت واردات نفت از روسیه و سقف قیمتی اتحادیه اروپا، روزانه ۱۷۳میلیون دلار برابر با حدود ۱۶۰میلیون یورو، به روسیه ضرر میرساند که دلیل آن کاهش حجم محموله صادراتی و همچنین افت معنادار قیمت نفت این کشور در بازار جهانی انرژی است.
به اعتقاد ناظران بازار نفت، درآمد روسیه از محل صادرات سوختهای فسیلی در ماه دسامبر گذشته، ۱۷درصد کاهش و به پایینترین سطح خود از زمان آغاز تهاجم روسیه به اوکراین رسیده است. اما روسیه همچنان روزانه ۶۹۱میلیون دلار از محل صادرات سوختهای فسیلی بهدست میآورد که از ۰۸/ ۱میلیارد دلار کسبشده در حدفاصل مارس تا مه ۲۰۲۲ پایینتر است. ممنوعیت اتحادیه اروپا برای واردات نفتخام، تعیین سقف قیمت برای نفت پالایششده و کاهش واردات نفت از مسیر خط لوله به لهستان، این میزان را تا ۵ فوریه برابر با ۱۳۰میلیون دلار در روز کاهش خواهد داد.
روسیه تاثیر سقف قیمتی را انکار میکند
به گزارش اویلپرایس، دیمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین در جریان نشست خبری هفته گذشته اعلام کرد که هیچکس تاکنون نشانهای از اعمال سقف قیمت نفتخام روسیه را ندیده و روسیه هنوز تاثیر مکانیزم سقف قیمت را مشاهده نکردهاست. با اینحال نفت اورال، عیار نفتخام روسیه، در اوایل ژانویه به قیمت ۸۰/ ۳۷ دلار در هر بشکه در بندر پریمورسک دریای بالتیک بهفروش میرسید که نصف قیمت نفتبرنت در آن زمان و بسیار کمتر از سقف قیمتی ۶۰ دلار بود. آموس هاخشتاین، هماهنگکننده ویژه ریاستجمهوری بایدن، هفته گذشته به سیانبیسی گفت: «اثرات سقف قیمتی تا بدینجای کار، بسیار مثبت بوده چراکه نهتنها نفت موردنیاز جهانی را تامین کرده، بلکه دستیابی پوتین به منابع هنگفت مالی ناشی از فروش و صادرات نفت و گاز این کشور را بسیار محدود کردهاست.»
بیشتر بخوانید: افزایش قیمت بنزین در آمریکا
منبع:دنیای اقتصاد
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.