کاهش تولید نفت عربستان سعودی پالایشگاه های آسیایی را با چالش روبرو کرد

کاهش تولید نفت عربستان سعودی

کاهش تولید نفت عربستان سعودی

پالایشگاه‌های آسیایی مجبور هستند الگوهای خرید خود را تغییر دهند زیرا کاهش بیشتر تولید نفت عربستان سعودی باعث محدود شدن دسترسی به گریدهای متوسط ترش نفت خام مورد نیاز آنها شده است. عربستان، بزرگترین صادرکننده نفت و رهبر واقعی گروه اوپک پلاس، 5 سپتامبر کاهش تولید داوطلبانه خود را به میزان 1 میلیون بشکه در روز تا پایان سال تمدید کرد، در حالی که روسیه، دومین تولیدکننده بزرگ اوپک پلاس کاهش تولید 300000 بشکه ای خود را در همین مدت تمدید خواهد کرد.

در واکنش به کاهش تولید، قیمت‌های معیار جهانی افزایش یافته است. برنت هفته گذشته برای اولین بار در 10 ماه گذشته به 90 دلار در هر بشکه رسید. کاهش تولید اوپک پلاس تاکنون تا حد زیادی در بخش نفت ترش متوسط احساس شده و چالش های زیادی را برای پالایشگاه های آسیایی به وجود آورده است.

بسیاری از پالایشگاه‌های جدیدتر و پیچیده در آسیا، نفت خام ترش متوسط را ترجیح می‌دهند، زیرا بازدهی بالاتری از تقطیرهای متوسط مانند گازوئیل و سوخت جت دارد. و صادرات کمتر عربستان سعودی و چندین تولیدکننده دیگر خاورمیانه، مانند کویت و امارات متحده عربی، آنها را در تلاش برای تامین منابع جدید با چالش مواجه کرده است.

مبادله سواپ برنت-دوبی که اختلاف قیمت بین این دو نفت را تعیین می کند، کاهش یافته است. قیمت نفت برنت روز 28 آگوست به 17 سنت در هر بشکه در مقایسه با نفت دوبی کاهش یافت ولی روز دوشنبه اندکی بهبود یافت و 85 سنت بالاتر از نفت دوبی معامله شد. با این حال، شایان ذکر است که در ابتدای سال جاری، قیمت نفت برنت 5.97 دلار در هر بشکه بالاتر از نفت دوبی بود و پس از تهاجم روسیه به اوکراین، به 17.50 دلار رسید.

نفت خام ترش متوسط مانند بصره عراق، که از لحاظ تاریخی با تخفیف نسبت به برنت تاریخ معامله می‌شود، در حال حاضر قیمتی معادل 2.63 دلار بالاتر از نفت برنت دارد.

جریان های تغییر یافته

قیمت های بالاتر برای گریدهای متوسط نفت خام بر روش های جریان نفت خام در سراسر جهان تأثیر می گذارد. هند یکی از این موارد است، دومین واردکننده بزرگ آسیا به نفت خام اورال روسیه روی آورده و از گریدهای گران قیمت خاورمیانه دور شده است.

نفت خام روسیه در نتیجه تحریم های غرب علیه مسکو با تخفیف گسترده به سایر گریدها فروخته شده است، اما این تخفیف در هفته های اخیر به شدت کاهش یافته است. دلیل آن این است که پالایشگاه‌های هند برای تامین نفت خام متوسط مانند اورال با مشکل مواجه هستند و چاره‌ای جز پرداخت بیشتر برای گرید روسیه ندارند.

واردات هند از عراق در ماه ژوئیه 29.17 میلیون بشکه بود که بالاترین رقم در سال جاری است، اما براساس داده های جمع آوری شده توسط تحلیلگران کپلر، این واردات در ماه اوت به 26.43 میلیون بشکه کاهش یافت و در مسیر کاهش مجدد به حدود 24.63 میلیون بشکه در این ماه قرار دارد. چین نیز با افزایش واردات از تامین کنندگان خارج از اوپک پلاس، الگوهای خرید خود را تغییر می دهد.

ارزیابی میزان واردات چین از ایران دشوار است، زیرا پکن به طور رسمی خرید از تهران را که تحت تحریم های غرب به دلیل برنامه هسته ای خود قرار دارد، گزارش نمی کند. با این حال، کپلر تخمین می زند که واردات چین از ایران در سپتامبر به 28.7 میلیون بشکه خواهد رسید که بیشترین میزان از آوریل 2019 و دو برابر میزانی است که در اکثر ماه ها تاکنون در سال 2023 وجود داشته است.

چین همچنین واردات از ایالات متحده را افزایش می دهد و کپلر پیش بینی می کند در سپتامبر 10.17 میلیون بشکه وارد کند و در اکتبر به 17.25 میلیون بشکه برسد. براساس گزارش کپلر، انتظار می رود واردات چین از برزیل در ماه سپتامبر به 29.07 میلیون بشکه برسد که بالاترین میزان در سه سال اخیر خواهد بود. در حالی که عربستان سعودی ممکن است در افزایش قیمت نفت موفق بوده باشد، ولی این اقدامات بازارها را مختل می کند و جریان فیزیکی نفت خام را تغییر می دهد.

خطر این است که وقتی اوپک و سایر تولیدکنندگان اوپک پلاس تصمیم می‌گیرند به کاهش تولید خود پایان دهند، متوجه می‌شوند که خریداران اکنون با ترتیبات جدیدی که مجبور شده‌اند اتخاذ کنند احساس راحتی می کنند.

اختصاصی بازار نفت و گاز / پتروشیمی

منبع: رویترز

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *