تنگه هرمز، مهمترین شریان نفتی جهان

,
تنگه هرمز، مهمترین شریان نفتی جهان

جنگ اسرائیل و حماس یک درگیری منطقه‌ای گسترده‌تر را ایجاد کرده است که می‌تواند ایران و دیگر منطقه ها را درگیر کند. تحلیلگران و ناظران بازار می گویند این درگیری می تواند ایالات متحده آمریکا را به تشدید تحریم ها علیه ایران ترغیب و  تهران را به اقدام تلافی جویانه علیه کشتی های موجود در تنگه هرمز تشویق کند.

جزایر مارشال، یکی از برترین پرچم‌های کشتیرانی جهان، هفته گذشته نشان داد که کشتی‌هایی که با اسرائیل یا ایالات متحده ارتباط دارند ممکن است با خطر حمله در آب‌های سرزمینی اسرائیل، خلیج‌خاورمیانه، تنگه هرمز، خلیج عمان و مناطق دریای سرخ مواجه شوند.

جریان نفت عبوری از تنگه هرمز اکتبر 2021 تا جولای 2023

جریان نفت عبوری از تنگه هرمز اکتبر 2021 تا جولای 2023

تنگه هرمز چیست؟

تنگه بین عمان و ایران قرار دارد. عرض آن در باریکترین نقطه 21 مایل (33 کیلومتر) است و خط کشتیرانی فقط دو مایل (سه کیلومتر) در هر جهت عرض دارد. امارات متحده عربی و عربستان سعودی به دنبال یافتن مسیرهای دیگری برای دور زدن تنگه از جمله ساخت خطوط لوله نفتی بیشتر هستند.

چرا تنگه هرمز مهم است؟

روزانه حدود یک پنجم حجم کل مصرف نفت جهان از این تنگه عبور می کند. داده‌های شرکت تحلیلی Vortexa نشان می‌دهد که میانگین روزانه 20.5 میلیون بشکه نفت خام، میعانات گازی و فرآورده‌های نفتی از هرمز در ژانویه تا سپتامبر 2023 عبور کرده است.

عربستان سعودی، ایران، امارات، کویت و عراق اعضای اوپک بیشتر نفت خام خود را از طریق تنگه هرمز صادر می کنند. قطر، بزرگترین صادرکننده گاز طبیعی مایع (LNG) جهان، تقریباً تمام LNG خود را از طریق این تنگه ارسال می کند. بانک Vortexa گفت: حدود 80 میلیون تن  یا 20 درصد از جریان جهانی LNG هر سال از این تنگه عبور می کند.

جی پی مورگان در یادداشتی در این هفته گفت: «اگر درگیری گسترش یابد و بسته شدن تنگه هرمز – شلوغ ترین کانال حمل و نقل نفت جهان – را در بر بگیرد، تجارت نفت منطقه را تعطیل می کند و قیمت نفت را بالا می برد. این بانک افزود: «بسیار مهم، در حالی که ایران طی سال‌ها تهدید کرده است که این تنگه را مسدود می‌کند، اما هرگز آن را دنبال نکرده است.»

تأثیر تحریم های ایالات متحده آمریکا بر ایران

ایالات متحده تحریم هایی را علیه ایران با هدف توقف صادرات نفت این کشور اعمال کرده است. ایران تهدید کرده است که در صورت تلاش ایالات متحده برای خفه کردن اقتصاد این کشور، حمل و نقل نفت از طریق تنگه هرمز را مختل خواهد کرد.

ناوگان پنجم ایالات متحده مستقر در بحرین وظیفه حفاظت از کشتی های تجاری در این منطقه را بر عهده دارد.

افزایش تنش در پی حملات اسراییل و حماس

ارتش اسرائیل برای تهاجم زمینی با هدف نابودی حماس آماده می شود و خطر درگیری گسترده تر را افزایش می دهد. حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه ایران  18 اکتبر از کشورهای مسلمان خواست که تحریم نفتی و سایر تحریم ها را علیه اسرائیل اعمال کنند، اما منابع اوپک چنین سناریویی را رد کردند.

در سال 1973، تولیدکنندگان عرب به رهبری عربستان سعودی، حامیان غربی اسرائیل را در جنگ با مصر تحریم کردند و کانادا، ژاپن، هلند، بریتانیا و ایالات متحده را هدف قرار دادند. در حالی که کشورهای غربی خریداران اصلی نفت خام تولیدی کشورهای عربی در آن زمان بودند، امروزه آسیا خریدار اصلی نفت خام اوپک است.

نگاهی به اتفاق های گذشته

در طول جنگ ایران و عراق 1980-1988، دو طرف به دنبال ایجاد اختلال در صادرات نفت یکدیگر بودند که به جنگ نفتکش ها معروف بود. در ژوئیه 1988، ناو جنگی وینسنس ایالات متحده آمریکا یک هواپیمای مسافربری ایرانی را ساقط کرد و تمامی 290 سرنشین آن کشته شدند، در آن چیزی که واشنگتن گفت یک سانحه بود و تهران گفت یک حمله عمدی بود.

در اوایل سال 2008، ایالات متحده گفت کشتی های ایرانی سه کشتی نیروی دریایی ایالات متحده را در تنگه تهدید کردند. در ژوئیه 2010، نفتکش ژاپنی ام استار در تنگه توسط یک گروه شبه نظامی به نام گردان های عبدالله عزام مرتبط با القاعده که مسئولیت آن را بر عهده گرفت مورد حمله قرار گرفت.

در ژانویه 2012، ایران تهدید کرد که به انتقام تحریم های آمریکا و اروپا که درآمد نفتی این کشور را در تلاش برای توقف برنامه هسته ای تهران هدف قرار داده بود، تنگه را مسدود خواهد کرد. در ماه مه 2015، کشتی‌های ایرانی یک کشتی کانتینری را در تنگه توقیف کردند و به سمت یک نفتکش با پرچم سنگاپور شلیک کردند که گفته شد به سکوی نفت ایران آسیب رسانده است.

در ژوئیه 2018، رئیس جمهور حسن روحانی در پاسخ به درخواست های آمریکا برای به صفر رساندن صادرات نفت ایران به ایران اشاره کرد که می تواند تجارت نفت از طریق تنگه را مختل کند.

اختصاصی بازار نفت و گاز/ پتروشیمی

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *