بالاترین سطح صادرات نفت ایران در 3 سال اخیر

بالاترین سطح صادرات نفت ایران

بالاترین سطح صادرات نفت ایران

رویترز در تحلیلی ضمن اشاره به تبعات تحریم نفتی روسیه نوشت: به گفته تاجران، تحلیلگران و داده‌های شرکت رفینیتو، تحریم‌های غرب علیه نفت روسیه و ایران، سوخت ارزان‌ قیمت را به آسیا منتقل کرده است و روند چندین دهه اخیر را از بین برده است که در آن قاره آسیا بیشتر از اروپا برای انرژی هزینه پرداخت می کرده است.

تحلیلگران و مقامات دولتی کشورهای مصرف کننده از واژه پرمیوم آسیایی برای اشاره به قیمت های بالاتری که واردکنندگان آسیایی برای نفت فروخته شده توسط صادرکنندگان بزرگ مانند اعضای سازمان کشورهای صادرکننده نفت پرداخت کرده اند استفاده می کنند.

برای آسیا، تضعیف نرخ های پرمیوم به منزله یک محرک اقتصادی است و پیامد ناخواسته دیگری از تحریم‌های غرب بر صادرکننده نفت و گاز مسکو را نشان می‌دهد که همچنین منجر به افزایش مبالغی که اروپایی‌ها برای گاز طبیعی پرداخت کرده‌اند، شد.

تحریم های روسیه قدرت قیمت گذاری نفت را از اروپا به آسیا منتقل می کند

اوله هانسن، رئیس استراتژی کالا در بانک ساکسو، گفت: «به جرات می توان گفت که برخی از مصرف کنندگان عمده در آسیا، به ویژه هند و چین، برندگان اصلی تحریم ها هستند. بر اساس داده‌های کپلر، تحریم‌های غرب باعث شده تا روسیه در سال منتهی به ژانویه بیش از دو برابر بیشتر از قبل نفت خام به آسیا بفروشد. بر اساس برخی برآوردها ایران، صادرات خود را به بالاترین میزان در سه سال اخیر رسانده است و چین بزرگترین خریدار آن است.

داده های رفینیتو نشان می دهد، قیمت نفت اورال گل سرسبد نفت صادراتی روسیه، که قبل از حمله به اوکراین در اروپا با قیمت چند دلار در هر بشکه کمتر از ارزش نفت برنت فروخته می شد، در آسیا با تخفیف 24 دلاری فروخته می شود. برخی منابع صنعتی که خواستند نامشان فاش نشود، می گویند که این تخفیف بین 10 تا 15 دلار در هر بشکه کاهش یافته است.

حتی با تخفیف حدود 15 دلار در هر بشکه، پالایشگاهی در هند که 200000 بشکه در روز فرآوری می کند، در مقایسه با رقیب اروپایی، روزانه 3 میلیون دلار در خرید نفت خام خود صرفه جویی می کند. به طور سالانه این صرف جویی بیش از 1 میلیارد دلار خواهد بود.

خریداران آسیایی قبلاً تلاش‌هایی برای کاهش پرمیوم قیمتی انجام داده‌اند و در ظرفیت پالایشگاهی برای افزایش تقاضا و بهبود قدرت مذاکره خود سرمایه‌گذاری کرده‌اند. عربستان سعودی و سایر صادرکنندگان پیشرو تغییرات فعلی را در قیمت‌های فروش رسمی پایین‌تر به‌عنوان تفاوت‌هایی با معیارهای منطقه‌ای منعکس کرده‌اند.

در سه ماه منتهی به فوریه، عربستان سعودی قیمت های نفت سبک خود را برای خریداران آسیایی کاهش داد، اگرچه قیمت نفت خام بارگیری شده در آوریل و مارس را افزایش داده است. سایر صادرکنندگان بزرگ اوپک، عراق و کویت نیز از نوامبر، قیمت نفت صادراتی خود را به آسیا کاهش داده اند.

هانسن افزود: ایران و روسیه به طور فزاینده ای بر سر قیمت رقابت می کنند و سایر تولیدکنندگان خاورمیانه باید قیمت های خود را بر این اساس تعدیل کنند که نتیجه آن قیمت فروش نسبتاً بالاتر به اروپا است.

وی افزود: اکنون، با از دست دادن نفت خام روسیه به عنوان منبع تامین انرژی اروپا، این قاره نیاز به تامیننفت از مناطق دورتر دارد و “در تئوری، قیمت گذاری خاورمیانه برای اروپایی ها بدتر می شود.”

بر اساس داده‌های رفینیتیو، قیمت واقعی نفت خام سبک عربی در اروپا به برابری نزدیک‌تر شده و گاهی از قیمت آسیا در سال 2023 نیز فراتر رفته است.

اختصاصی بازار نفت گاز پتروشیمی

منبع: رویترز

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *