تاثیر سهمیه بندی چین بر بازار فراورده های نفتی آسیا
افزایش سهمیه صادراتی چین ترمز صعود قیمت ها
شرکتهای پالایشی در آسیا امیدوارند، که چین میزان سهمیه بندی فرآوردههای نفتی برای صادرات را برای نیمه دوم سال جاری میلادی اضافه نکند. اگر چین سهمیهها را افزایش دهد، در واقع به این وسیله ترمز صعود کرک اسپرد قیمتها فرآوردههای نفتی را کشیده است. بسیاری از معامله گران میگویند که با توجه به اوضاع نامساعد اقتصادی چین این احتمال وجود دارد که چین صادرات فرآوردههای نفتی خود را افزایش دهد و با افزایش زیاد صادرات چین و عرضه بیش از اندازه در بازار های آسیا، کرک اسپرد محصولات کاهش یابد.
شرکتهای نفتی چینی و معاملهگران فرآوردههای میان تقطیر در جنوب شرق و شمال شرق آسیا در حال حاضر در انتظار اعلام سهمیه بندی صادرات فراوردههای نفتی از سوی دولت چین برای نیم سال دوم میباشند. شرکتهای صادرات محور هم اکنون سرگرم بررسی عواقب تغییر هر گونه سهمیه در نیم سال دوم از سوی دولت بر روی روند کار و عملکرد شرکت های خود در خصوص میزان تولید و صادرات می باشند.
افزایش تقاضای سوخت جت و دیزل در ژاپن و اندونزی
با آغاز سه ماهه سوم با برقراری پروازهای مناسب به مقصد ژاپن و ورود گردشگران خارجی به مناسبت تعطیلات و همچنین باتوجه به ضعیف شدن ین، قیمت سوخت جت تثبیت شد. علاوه بر این، صنایع کشاورزی و ماهیگیری جنوب شرقی آسیا، و همچنین افزایش فعالیت های ساختمانی قوی منطقه، به ویژه در اندونزی که در آن پایتخت جدیدی در حال ساخت می باشد، و عملیات ساخت پایتخت جدید از اواسط سال 2022 آغاز شده است، نیاز به دیزل بیشتر شد که باعث حمایت از دیزل و افزایش قیمت شد.
با این حال، اگر سهمیههای صادراتی چین غیر قابل انتظار باشد و باعث شود که صادرات چین افزایش یابد سود حاصل از تولید فرآوردههای نفتی در سایر کشورها همچون کره جنوبی و ژاپن ممکن است تغییر یابد و آنها ناچار شوند دست به تغییراتی در برنامههای تولیدی خود بزنند. بنابراین با اعلام سهمیههای صادراتی جدید چین در بازار آسیا تغییرات مهمی ممکن است رخ دهد.
مقایسه میزان صادرات فرآورده های نفتی کشورهای کره جنوبی چین هندوستان و ژاپن در ماههای ژانویه تا جولای سالهای ۲۰۲۲ و ۲۰۲۳ نشان میدهد که میزان صادرات کشورهای کره جنوبی ژاپن و هندوستان در دو سال مذکور تقریباً برابر بوده است.
در سال ۲۰۲۳ چین صادرات بیشتری نسبت به سال ۲۰۲۲ داشته است و در صورت افزایش بیشتر صادرات این کشور تا پایان سال جاری مسلماً عرضه بیشتر فراورده های پالایشگاههای چین بر روی بازارهای کشورهای دیگر و میزان و نوع فراورده های آنها تاثیر خواهد داشت. دو کشور کره جنوبی و هندوستان درفاصله ماههای ژانویه تا جولای سال گذشته در حدود ۱.۳ میلیون بشکه صادرات فراوردههای نفتی داشتند ولی در سال جاری میلادی هند صادرات کمتری نسبت به کره جنوبی داشته است.
افزایش قیمت کرک اسپرد گازوییل و سوخت جت
کرک اسپرد گازوئیل سنگاپور براساس ترم تحویل فوب سنگاپور در برابر نفت خام دبی از ۲۵ دلار در هر بشکه در ماه مارس به ۳۰ دلار در هر بشکه در ماه آگوست رسیده است.
قیمت کرک گازوییل سنگاپور در برابر نفت خام دوبی در ماه دوم سه ماهه سوم سال جاری در حدود ۲۳.۶۷ دلار در هر بشکه بود که بیشتر از قیمت ۱۶.۰۵ دلار در هر بشکه مربوط به سه ماهه دوم بود. قیمت کرک سوخت جت در ماه دوم سه ماهه سوم سال در برابر نفت خام دوبی ۲۲.۶۱ دلار در هر بشکه بوده است که بالاتر از متوسط ۱۵.۳۰ دلاری کرک سوخت جت در سه ماهه دوم سال بوده است.
صادرات بنزین گازوئیل و سوخت جت چین در ماه آگوست ۳.۵ میلیون تن معادل ۲۶ میلیون بشکه بوده است که تنها ۵۰۰ هزار تن از سهمیه برای ماه سپتامبر باقی مانده است و بعد از آن باید در انتظار اعلام سهمیههای جدید صادرات فرآوردههای نفتی چین بود. بعضی از منابع مطلع اعلام نمودهاند که سهمیههای جدید در پایان ماه آگوست اعلام خواهد شد که کمتر از ۱۰ میلیون تن و یا ۷۵ میلیون بشکه میباشد و تا پایان سال سهمیه دیگری اعلام نخواهد شد.
اختصاصی بازار نفت و گاز / پتروشیمی
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.