بحران بانکی آمریکا دامن نفت را گرفت
بحران بانکی آمریکا
بحران بانکی که با فروپاشی بانک سیلیکون ولی (SVB) آغاز شد، بازار نفت را از هر طرف تحت تاثیر قرار می دهد. بارزترین تاثیر آن را افت قیمت نفت خام دانسته اند در حالی که بازار احتمال با کاهش شدید تقاضا با بحران مالی دیگری مواجه خواهد شد.
عدم اعتماد به کردیت سوئیس، یکی از بزرگترین تامین کنندگان مالی تجارت کالا، شرکت های تجاری کوچکتر را بیشتر تحت فشار قرار می دهد. بحران های بانکی عامل عمیق ترین رکودهای قرن گذشته بوده است؛ به استثنای قرنطینه های کووید-۱۹.
رکود مالی بزرگ به دنبال ریزش حدود ۲ میلیون بشکه ای تقاضای جهانی نفت در سال ۲۰۰۹-۲۰۰۸ رخ داد. نگرانی ها از چنین پیامدی تا حد زیادی بیانگر کاهش ۱۰ دلاری قیمت نفت خام پس از انتشار اخبار سقوط و فروپاشی سیلیکون ولی است.
بازارهای نفت به طور فزاینده ای تحت تأثیر این اخبار قرار می گیرند زیرا نمی توان توازن عرضه و تقاضا را در آینده پیش بینی کرد. انتظار می رود رشد تقاضای نفت در سال جاری میلادی به یک میلیون بشکه در روز برسد.
با این حال، فراتر از ملاحظات کلان اقتصادی، یک مشکل بالقوه وجود دارد که آن هم تامین مالی تجاری نفت است. تامین مالی تجاری شریان حیاتی تجارت کالاهای صنعتی است که سرمایه بر بوده و متکی به بانک های سرمایه دار، به ویژه بانک های اروپایی است.
زنجیره تامین نفت نزدیک به دو دهه است که با بسته شدن پالایشگاه های کوچکتر تداوم یافته و ظهور صنعت شیل ایالات متحده نیز تجارت طولانی مدت را تقویت کرده است. تحریم های اتحادیه اروپا و گروه ۷ علیه نفت خام روسیه نیز ترافیک نفت بین حوزه اقیانوس اطلس و بازارهای آسیایی را به حداکثر رسانده است.
بر اساس گزارش موسسه مشاوره مک کینزی، این تغییرات تا سال 2024 ادامه خواهد داشت. این افزایش تجاری به این معنا است که به سرمایه بیشتری برای طولانی مدت نیاز است.
این واقعیت را نباید نادیده گرفت که برخی از بانک ها تامین مالی تجارت کالا را به دلیل یک سری پرونده های کلاهبرداری مربوط به شرکت های تجاری در آسیا و اقیانوسیه در سال 2020 را محدود کردند و این اقدام آنها، بانکها را متحمل زیان هنگفت تا 4 میلیارد دلار کرد و حتی برخی از آنها را وادار به خروج از بخش کامودیتی کرد. اخیرا برخی بانک ها به دلایل مسائل زیست محیطی، اجتماعی و حاکمیتی برنامه هایی را برای محدود کردن تأمین مالی تجارت اعلام کرده اند.
بانک هلندی ING در 12 مارس متعهد شد که میزان تجارت نفت و گازی را که تامین مالی می کند را با هدف دستیابی به اهداف نقشه راه “صفر خالص” آژانس بین المللی انرژی تا پایان این دهه تا 19 درصد کاهش دهد.
هنوز هیچ نشانه ای از برداشت گسترده بانکی وجود ندارد. افزایش 5.4 میلیارد دلاری سرمایه مالی ترافیگورا در 16 مارس شاهدی بر این امر است که شرکت های تجاری بزرگ تر مشکلی در تأمین منابع مالی خود ندارند. اما کاهش منابع مالی تجاری چون که بیشتر شامل تسهیلات اعتباری کوتاه مدت و گردشگری می شود، همچنان راهی برای تقویت ترازنامه بانک هاست.
اختصاصی بازار نفت گاز پتروشیمی
منبع: آرگوس
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.