بزرگترین ذخایر پنجگانه نفت آمریکای لاتین
آمریکای لاتین به طور معمول با صنعت انرژی و تولید نفت جهانی در ارتباط نیست اما با اینحال، از منابع طبیعی قابل توجهی از فلزات گرانبها و کمیاب گرفته تا انرژی و سوختهای فسیلی مانند زغال سنگ، نفت و گاز طبیعی برخوردار است.
در دهه گذشته، آمریکای لاتین به عنوان یک بازیگر کلیدی در بازارهای جهانی نفت، به ویژه پس از رونق نفت فراساحلی برزیل ظاهر شد. علیرغم ذخایر فراوان نفتی که بسیاری از کشورهای این منطقه در اختیار دارند، اکثر آنها درگیر دولتها و اقتصادهای ضعیفی هستند که نشان میدهد در بهرهبرداری مناسب از ثروت عظیمی که منابع طبیعی برایشان به ارمغان میآورد، ناکام ماندند.
-
ونزوئلا
بزرگترین ذخایر اثبات شده نفت در جهان، در اختیار ونزوئلای بحران زده است. این عضو اوپک که دارای ذخایر نفتی بالغ بر 303.5 میلیارد بشکه است، در تلاش برای بهره برداری از این منبع عظیم طبیعی است.
پس از آغاز انقلاب بولیواری سوسیالیستی هوگو چاوز، رئیسجمهور سابق ونزوئلا، در سال 1999، دههها فساد همراه با فقدان سرمایهگذاری در زیرساختهای حیاتی باعث سقوط تولید شد.
پس از به قدرت رسیدن چاوز و افزایش تحریمهای اقتصادی ازسوی ایالات متحده، این کاهش تولید تسریع شد. باراک اوباما رئیس جمهور پیشین آمریکا در سال 2015 ونزوئلا را تهدیدی برای امنیت ملی اعلام کرد و باعث شد تا واشنگتن تحریمها را با هدف سرنگونی نظام سوسیالیستی تشدید کند.
با تشدید تحریمهای واشنگتن علیه ونزوئلا، ثبات بازارهای بینالمللی انرژی و مالی قطع شد و ستون فقرات اقتصادی این کشور، صنعت نفت، از هم پاشید. در نتیجه، تولید نفت کاهش یافت و به پایین ترین حد چند دهه اخیر یعنی 569000 بشکه در روز یا کمتر از یک پنجم از 3.1 میلیون بشکه در روز در سال 1998 تا یک سال قبل از روی کار آمدن چاوز، سقوط کرد.
کمکهای ایران برای بازسازی زیرساختهای صنعتی متلاشی شده و صدور مجوز تولید مجدد نفت به شرکت شورون از سوی جو بایدن، رئیس جمهور ایالات متحده، میانگین تولید نفت ونزوئلا در مارس 2023 را به 754000 بشکه در روز رساند که در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته، 3.6 درصد بیشتر است.
-
برزیل
برزیل بزرگترین اقتصاد آمریکای لاتین، دومین ذخایر بزرگ اثبات شده نفت منطقه را دارد که مجموعاً 12.7 میلیارد بشکه است. این کشور در حال رونق منابع عظیم نفت فراساحلی است که توسط میادین نفتی فوق عمیق به وجود آمده است.
در سال 2022، میانگین تولید نفت با 6.5 درصد افزایش سالانه گزارش شد درحالی که کل تولید هیدروکربن با رشد 5.8 درصدی نسبت به سال 2021 معادل 4.1 میلیون بشکه نفت در روز بود. دادههای آژانس ملی نفت، گاز طبیعی و زیست سوختها نشان میدهد برزیل 3.1 میلیون بشکه نفت در فوریه 2023 تولید کرده است.
در حالی که این رقم در مقایسه با ماههای گذشته، به ویژه ژانویه 2023، زمانی که تولید کاهش یافت، کمتر است. تحلیلگران بر این باورند که برزیل به رشد تولید قوی خود ادامه خواهد داد. اگرچه وزیر سابق انرژی آدولفو ساکسیدا اظهار داشت که تولید تا پایان دهه ممکن است تا 70 درصد رشد کند اما این نگرانی وجود دارد که رونق نفت برزیل به دلیل افزایش مداخلات دولت فعلی لولا متوقف شود.
پیش از این، رئیس جمهور لولا، که در انتخابات سراسری 2022 برزیل پیروز شد، بازگشت به سیاست های مداخله جویانه تر، به ویژه در مورد عملکرد شرکت ملی نفت پتروبراس را در دستور کار قرار داده است. این سیاستهای جدید لولا ممکن است از سرمایهگذاری برای ایجاد ذخایر و تولید نفت برزیل جلوگیری کند.
-
اکوادور
در رتبه سوم، کشور کوچک و فقیر آمریکای جنوبی، اکوادور قرار دارد که دارای ذخایر نفتی 8.3 میلیارد بشکه ای است. اقتصاد اکوادور، مانند بسیاری از کشورهای آمریکای لاتین، در تلاش است تا پس از همهگیری کووید 2020 بهبود یابد. حتی اصلاحات صنعتی که توسط رئیس جمهور سابق لنین مورنو انجام شد، کمک چندانی به جذب سرمایه گذاری در صنعت نفت و افزایش تولید نکرد.
اگرچه در سال 2022 اکوادور به طور متوسط 480299 بشکه نفت در روز، یعنی 2 درصد بیشتر از سال گذشته، تولید کرد اما همچنان کمتر از تولید 531000 بشکه در روز قبل از همه گیری کووید در سال 2019 بود.
رئیس جمهور فعلی گیرمو لاسو با روی کار آمدن در سال 2021 اعلام کرد قصد دارد تولید نفت اکوادور را دوبرابر کرده و به بیش از یک میلیون بشکه در روز برساند. داده های وزارت انرژی نشان می دهد تولید نفت اکوادور در پایان آوریل 2023 روزانه 476589 بشکه بود که به میزان قابل توجهی کمتر از تولید 531040 بشکه در روز در سال 2019 است.
-
مکزیک
کشور بحران زده آمریکای مرکزی، مکزیک، با 5.8 میلیارد بشکه ذخایر اثبات شده نفت در رتبه چهارم منطقه قرار دارد. در سال 2022، مکزیک به طور متوسط 1.78 میلیون بشکه نفت در روز استخراج کرد که این میزان تا مارس 2023 به طور متوسط به 1.9 میلیون بشکه در روز افزایش یافته و این کشور را به دومین تولیدکننده بزرگ نفت در آمریکای لاتین تبدیل کرد. این افزایش چشمگیر تولید را می توان به تمرکز مداوم بر افزایش سرعت عملیاتی و حفاری که محرک اقتصادی مهمی برای مکزیک است، نسبت داد.
پس از بحران مالی شرکت ملی نفت پیمکس (شرکت دولتی نفت و گاز مکزیک)، رئیس جمهور لوپز اوبرادور در ژانویه 2023 این بدهی را تضمین کرد و از طرفی، دستیابی به میادین نفتی توسعه یافته برنامههای دولت برای توسعه تولید را تحت فشار قرار داد.
به گفته اوپک، این امر مطابق با پیش بینی کارتل از کاهش تولید 40000 بشکه ای در سال جاری میلادی، باعث می شود حجم تولید مکزیک کاهش یابد.
-
آرژانتین
سومین اقتصاد بزرگ آمریکای لاتین، آرژانتین، دارای پنجمین ذخایر بزرگ نفت در منطقه است که مجموعاً 2.48 میلیارد بشکه نفت خام در پایان سال 2021 ظرفیت داشت. در سال 2022، این کشور به طور متوسط 582076 بشکه نفت در روز استخراج کرد که حدود 14 درصد بیشتر از سال قبل بود. نکته مهم این است که تولید این کشور همچنان رو به افزایش است و با رونق روزافزون نفت شیل آرژانتین، همچنان به بالاترین حد خود می رسد.
آرژانتین در مارس 2023 به طور متوسط 631000 بشکه نفت در روز تولید کرد که تقریباً یک درصد بیشتر از ماه قبل و 12 درصد بیشتر از سال گذشته بود. پیش بینی می شود تولید نفت آرژانتین تا سال 2026 به یک میلیون بشکه در روز افزایش یابد که همراه با افزایش تولید گاز طبیعی، وابستگی به واردات انرژی را به حداقل خواهد رساند.
اگر این امر محقق شود، صادرات نفت نیز500000 بشکه در روز افزایش می یابد و در نتیجه، درآمد ملی بالا رفته و کسری بودجه آرژانتین را کاهش می دهد. با وجود رونق عظیم نفت شیل به رهبری شرکت ملی نفت YPF، آرژانتین بار دیگر در یک بحران عمیق مالی گرفتار شده است. تورم افسار گسیخته در مارس 2023 به 104 درصد یعنی دو برابر سال گذشته رسیده است.
علیرغم ذخایر عظیم نفتی و تولید نفت که در آمریکای لاتین وجود دارد، اقتصاد بسیاری از کشورها ضعیف است که نشان می دهد این ذخایر نفت برای بسیاری از کشورهای آمریکای لاتین یک نفرین بوده است تا یک نعمت.
شواهد و مستندات زیادی وجود دارد مبنی بر اینکه ثروت فراوان نفتی باعث ایجاد فساد، تضعیف نهادهای دموکراتیک و تحریک درگیری های داخلی می شود. نمونه بارز آن، ونزوئلا است که با به قدرت رسیدن چاوز، ناآرامی های مدنی افزایش یافته و سقوط قیمت نفت و تضعیف نهادهای دموکراتیک این کشور را تشدید کرد. نفرین نفت بر بسیاری از کشورهای آمریکای لاتین به غیر از ونزوئلا سنگینی می کند، حتی کشورهایی مانند کلمبیا که ذخایر اثبات شده نفتی زیادی ندارند.
اختصاصی بازار نفت گاز پتروشیمی
منبع: اویل پرایس
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.