تولید کنندگان بزرگ نفت در دنیا / 2022

,
تولید کنندگان بزرگ نفت در دنیا در سال 2022

در این مقاله به کمک تیم تحلیلی بازار نفت و گاز، 7 کشور که جزء تولید کنندگان بزرگ نفت در دنیا هستند را بررسی میکنیم. از نظر تولید نفت، اوپک همچنان نقش مهمی در سال 2022 ایفا می کند، همانطور که در چند دهه گذشته نقش مهمی ایفا کرده است.

تولید کنندگان بزرگ نفت در دنیا

اوپک که شامل 13 کشور است، حدود 30 درصد از نفت جهان را تولید می کند در حالی که اوپک پلاس که شامل روسیه نیز می شود، حدود 40 درصد نفت جهان را تولید می کند. یکی از دلایل اصلی تولید بالای نفت کشورهای اوپک این است که بیشتر ذخایر نفت جهان را در اختیار دارند.

در سال 2021، با کاهش قرنطینه‌های COVID-19 در سراسر جهان، تقاضای نفت بازگشت و قیمت‌ها را بالاتر برد. اکنون در سال 2022، جنگ تهاجمی روسیه علیه اوکراین باعث افزایش سرسام آور قیمت نفت شده است. با توجه به این رویدادها و دیگر رویدادهای اخیر بازار، بسیاری از سرمایه گذاران کنجکاو هستند که بدانند کدام کشورها بیشترین نفت را تولید می کنند و اگر غرب تحریم های بیشتری علیه روسیه اعمال کند، ممکن است بتوانند این شکاف را پر کنند.

بزرگترین تولید کنندگان نفت در جهان

بزرگترین تولید کنندگان نفت در جهان

1. ایالات متحده آمریکا

ایالات متحده در سال 2021، 11 میلیون و 254 هزار بشکه در روز و با داشتن بزرگترین اقتصاد در جهان و همچنین ذخایر قابل توجه نفت، هم مصرف کننده اصلی نفت خام در جهان است و بر اساس EIA، رتبه اول را در فهرست 15 کشور برتر تولیدکننده نفت در سال 2022 دارد.

در سال 2021، ایالات متحده حدود 19.89 میلیون بشکه نفت در روز مصرف کرد و این کشور 11.254 میلیون بشکه در روز تولید کرد. در حالی که ایالات متحده هنوز نیاز به واردات میلیون ها بشکه در روز برای تامین انرژی اقتصاد خود دارد، تولید نفت این کشور از 5 میلیون بشکه در سال 2008 بیش از دو برابر شده است و ممکن است افزایش بیشتری پیدا کند.

ایالات متحده علاوه بر اینکه یک تولید کننده عمده نفت است، مصرف کننده بزرگ نفت نیز می باشد. سال گذشته، ایالات متحده در مجموع 7.22 میلیارد بشکه فرآورده های نفتی مصرف کرد که به طور میانگین حدود 19.78 میلیون بشکه در روز است.

2. روسیه

تولید نفت خام برای سال 2021 در روسیه 10،112،000 بشکه در روز بوده است. روسیه به عنوان کشوری با منابع و زمین قابل توجه، دومین تولیدکننده بزرگ نفت در جهان با تولید 10 میلیون و 112 هزار بشکه در روز در سال 2021 است. اگرچه تحریم های غرب به دلیل جنگ روسیه اوکراین بر صنعت انرژی روسیه در سال 2022 تأثیر منفی گذاشته است. این کشور احتمالاً در بین تولیدکنندگان برتر جهان در سال 2022 قرار دارد. 

در واکنش به جنگ روسیه در اوکراین، کانادا، ایالات متحده، بریتانیا و استرالیا واردات نفت روسیه را که حدود 13 درصد از صادرات روسیه را تشکیل می دهد، ممنوع کرده اند. در مارس 2022، آژانس بین المللی انرژی (IEA) هشدار داد که روسیه ممکن است مجبور شود 30 درصد از تولید نفت خام خود را کاهش دهد و در نتیجه یک بحران جدی عرضه نفت در جهان ایجاد شود. آژانس بین المللی انرژی اعلام کرد: «پیامدهای از دست دادن بالقوه صادرات نفت روسیه به بازارهای جهانی را نمی توان دست کم گرفت. 

3. عربستان سعودی

تولید نفت خام عربستان سعودی 9،313،000 بشکه در روز است. عربستان سعودی از دیرباز به خاطر ذخایر و تولید نفت قابل توجه خود شناخته شده است. این کشور نه تنها سومین تولیدکننده بزرگ نفت در جهان است، بلکه عربستان سعودی با ارزش‌ترین شرکت نفتی جهان، آرامکو عربستان، با ارزشی حدود 2 تریلیون دلار، در اختیار دارد. با توجه به اینکه عربستان به اندازه تولید نفت خود مصرف نمی کند، عربستان سعودی با صادرات 7.6 میلیون بشکه در روز در اوت 2022 یکی از صادرکنندگان پیشرو در جهان است.

عربستان سعودی نقش کلیدی در تصمیم اوپک برای محدود کردن تولید نفت در سال 2020 ایفا کرد. این کشور تصمیم گرفت تولید خود را 3.3 میلیون بشکه در روز کاهش دهد تا شرایط توافق امضا شده با سایر اعضا و متحدان اوپک را برآورده کند. در سال 2022، روابط این کشور با ایالات متحده به حدی تیره شد که به نظر می رسد پادشاهی عرب تمایلی به افزایش تولید در تلاش برای کاهش قیمت های فزاینده بنزین ندارد.

 4. کانادا

کانادا 4.439.000 بشکه در روز تولید نفت خام دارد. اگرچه کانادا به عنوان یکی از کشورهای تولیدکننده نفت شناخته نشده است، اما با توجه به تولید نفت خام خود در سال 2021 که روزانه 4.439 میلیون بشکه در روز بود، در واقع چهارمین تولیدکننده بزرگ نفت در جهان است. یکی از دلایل تولید قابل توجه نفت کانادا این است که این کشور با 168 میلیارد بشکه چهارمین ذخایر اثبات شده نفت در جهان است، اگرچه اکثر ذخایر برای استخراج ماسه های نفتی گران تر هستند. 

تقریباً تمام ذخایر نفت اثبات شده کانادا در آلبرتا واقع شده است و طبق گفته دولت این استان، 97 درصد از ذخایر نفت در آنجا به شکل ماسه های نفتی است. صادرات انرژی به ایالات متحده بخش عمده ای از کل صادرات انرژی کانادا را تشکیل می دهد. با این حال، به دلیل ملاحظات اقتصادی و سیاسی، کانادا در حال توسعه راه هایی برای تنوع بخشیدن به شرکای تجاری خود، به ویژه از طریق گسترش روابط با بازارهای نوظهور در آسیا است.

5. عراق

تولید نفت خام برای سال 2021 در عراق 4,085,000 بشکه در روز بوده است. تولید نفت عراق در دهه گذشته به میزان قابل توجهی افزایش یافته است. در حالی که این کشور در سال 2013 تنها 1.7 میلیون بشکه در روز تولید کرد، عراق تقریباً 4.1 میلیون بشکه در روز در سال 2021 تولید کرد. با داشتن پنجمین ذخایر بزرگ اثبات شده نفت جهان با 145 میلیارد بشکه، این کشور توانایی تولید نفت قابل توجهی دارد که می تواند به توسعه کشور کمک کند. 

6. چین

چین 3,988,000 بشکه در روز تولید نفت خام داشته است. با توجه به جمعیت 1.4 میلیارد نفری چین و اقتصاد رو به رشد آن، چین در سال 2021 15.3 میلیون بشکه در روز نفت و سایر مایعات مصرف کرد، در حالی که این کشور در همان سال کمتر از 4 میلیون بشکه در روز نفت خام تولید کرد. در نتیجه عدم تعادل، چین سرمایه قابل توجهی را برای توسعه پروژه های نفتی در خارج از کشور سرمایه گذاری کرده است و این کشور همچنین واردکننده عمده نفت است.

این کشور دومین مصرف کننده بزرگ نفت در جهان است و از دومین واردکننده بزرگ نفت به بزرگترین واردکننده نفت در سال 2014 تبدیل شد. چین پرجمعیت ترین کشور جهان است و اقتصاد به سرعت در حال رشدی دارد، عواملی که باعث افزایش تقاضای کلی انرژی این کشور شده است. در واقع، این کشور آسیایی با 55 درصد واردات آن از کشورهای عضو اوپک، بزرگترین مصرف کننده نفت است.

 به گزارش رویترز، طی چند ماه اول سال 2022، پالایشگاه‌های نفت خام چین به دلیل قرنطینه‌های COVID-19 تولید خود را کاهش داده‌اند، زیرا ویروس همچنان استراتژی دولت را برای مقابله با کووید صفر به چالش می‌کشد.

 7. ایران

تولید نفت خام برای سال 2021 در ایران 3,110,000 بشکه در روز بوده است. ایران با تولید بیش از 3.1 میلیون بشکه در روز یکی از بزرگترین تولیدکنندگان نفت جهان است. با این حال، با توجه به تحریم های ایالات متحده، ایران به اندازه ای که می تواند تولید نمی کند. طبق گزارش EIA، آژانس ارزیابی می‌کند که اگر ایالات متحده تحریم‌های بخش نفت را لغو کند، تولید ایران می‌تواند به ظرفیت کامل یعنی 3.8 میلیون بشکه در روز بازگردد. 

ایران سومین ذخایر بزرگ نفت اثبات شده و همچنین دومین ذخایر بزرگ گاز طبیعی جهان را در اختیار دارد. علیرغم ذخایر فراوان، تولید نفت ایران در سال‌های اخیر به میزان قابل توجهی کاهش یافته است

تولید کنندگان بزرگ نفت در دنیا

تولید کنندگان بزرگ نفت در دنیا

آینده تقاضای نفت

اگرچه تولید نفت از سال 2020 افزایش یافته است، اما در صورت کاهش تقاضای نفت، تولید نفت نیز ممکن است کاهش یابد. با توجه به تورم بالا در ایالات متحده و جاهای دیگر، فدرال رزرو تنها در سال 2022 پنج بار نرخ بهره را افزایش داده است و بانک مرکزی به طور گسترده پیش بینی می کند که تا پایان سال نرخ بهره را افزایش دهد.

با نرخ بهره بالاتر، بسیاری از اقتصاددانان پیش بینی می کنند که احتمال رکود اقتصادی برای سال 2023 60 درصد یا حتی بیشتر است. در صورت وقوع رکود، تقاضای کمتری برای نفت در سال 2023 وجود خواهد داشت و در نتیجه اوپک ممکن است تصمیم به کاهش تولید نفت بگیرد. از نظر آینده، تقاضا برای نفت ممکن است آنقدر قوی نباشد که با توجه به پذیرش فزاینده خودروهای الکتریکی نیز وجود دارد.

با این وجود، در پیش‌بینی تقاضای نفت برای سال 2050، EIA معتقد است تا سال 2050 تقریباً 125 میلیون بشکه در روز مصرف خواهد شد. این بیشتر از تقاضای فعلی برای نفت در سال 2022 است. با توجه به تغییرات در فناوری و مصرف، مشخص نیست که تقاضای آینده تا کنون چقدر خواهد بود.

جهان به سرعت در حال تکامل است و انتظار می‌رود جمعیت جهان تا سال 2050 نزدیک به 30 درصد افزایش یابد. چالش‌های جهان نیز در حال تحول هستند، انتشارات مضر در میان آنها. بنابراین، اگر می‌خواهیم تقاضای روزافزون جامعه برای انرژی پاک را برآورده کنیم.

نمودار لحظه ای نفت و فرآورده های نفتی

بر اساس گزارش اوپک، 80.4 درصد از ذخایر اثبات شده نفت جهان در کشورهای عضو اوپک مانند ونزوئلا، عربستان سعودی، ایران، عراق، امارات متحده عربی، کویت و غیره است. مجموعا کشورهای اوپک 1241.82 میلیارد بشکه ذخایر اثبات شده دارند که بیشتر آن مربوط به کشورهای خاورمیانه است. 

در حالی که اوپک بر تولید مسلط بوده است، ایالات متحده نیز در دهه گذشته تولید نفت را به میزان قابل توجهی افزایش داده است.با توجه به پیشرفت‌هایی که در زمینه فرکینگ صورت گرفته است، ایالات متحده نفت بسیار بیشتری نسبت به قبل تولید می‌کند.

طبق EIA، “اداره اطلاعات انرژی ایالات متحده (EIA) تخمین می زند که در سال 2021، حدود 2.64 میلیارد بشکه (یا حدود 7.23 میلیون بشکه در روز) نفت خام مستقیماً از منابع نفتی محدود در ایالات متحده تولید شده است. به حدود 64 درصد از کل تولید نفت خام ایالات متحده در سال 2021 رسید. در نتیجه، تولید نفت ایالات متحده از حدود 5 میلیون بشکه در روز در سال 2008 به 11.254 میلیون بشکه در روز در سال 2021 افزایش یافته است.

ارزش نفتی که سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) در مقایسه با سایر سازمان‌ها و مناطق تولید می‌کند را دارد. کشورهای اوپک در مجموع بزرگترین تولیدکنندگان نفت هستند و عربستان سعودی به تنهایی یک سوم تولید اوپک را تشکیل می دهد. همچنین توجه به این نکته مهم است که تولید اوپک پس از کاهش بی‌سابقه 10 میلیون بشکه‌ای تولید خود در روز (B/D) در سال 2020، کمتر از سطح قبل از همه‌گیری باقی می‌ماند.

پس از کشورهای اوپک، ایالات متحده، کانادا و مکزیک کمی بیش از یک چهارم تولید جهانی نفت در سال 2021 را به خود اختصاص دادند. نزدیک به 70 درصد از تولید نفت آمریکای شمالی از ایالات متحده، بزرگترین تولیدکننده نفت جهان، حاصل شد و در داخل کشورهای مستقل مشترک المنافع پس از اتحاد جماهیر شوروی، روسیه بزرگترین تولیدکننده بود و 80 درصد از کل تولیدات CIS را به خود اختصاص داد.

چگونه بحران انرژی بر تولید نفت تأثیر می گذارد؟

پس از یک فرو رفتن عمیق در سال 2020، تقاضای نفت دوباره در حال افزایش است و اکنون بالاتر از سطح قبل از همه گیری است. علاوه بر این، محدودیت‌های عرضه به دلیل تحریم‌های نفت و گاز روسیه باعث تنگ‌تر شدن بازار و حمایت از قیمت‌های بالای نفت می‌شود.

در حالی که تاثیر آن در سطح جهانی احساس شده است، کشورهای اروپایی به دلیل اتکای خود به صادرات سوخت فسیلی روسیه به شدت آسیب دیده اند، به طوری که برخی تقریباً تمام سوخت های انرژی خود را از روسیه دریافت می کنند. برای مبارزه با بحران نفت، بقیه جهان عرضه نفت را از طریق افزایش تولید یا آزادسازی ذخایر استراتژیک نفت (SPRs) افزایش می‌دهد.

انتظار می رود تولید نفت ایالات متحده در سال 2022 با یک میلیون بشکه در روز افزایش یابد و به بالاترین حد خود برسد. همزمان، کشورهای غربی از اعضای اوپک می خواهند که تولید خود را برای کاهش قیمت ها افزایش دهند. با این حال، کشورهای اوپک به افزایش تولید برنامه ریزی شده خود پایبند هستند و تولید هنوز کمتر از سطح اولیه سال 2020 است. 

ایالات متحده 180 میلیون بشکه نفت از SPR خود آزاد می کند که 60 میلیون بشکه از آن به انتشار جمعی 120 میلیون بشکه ای آژانس بین المللی انرژی کمک می کند. اما با توجه به اینکه انتظار می رود تقاضای نفت در سال 2023 به بالاترین حد خود برسد، باید دید که آیا این تلاش ها برای افزایش عرضه برای مهار این بحران کافی است یا خیر. 

جدول قیمت نفت 

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *