مسیر جریان بازار نفت

به گزارش بازار نفت و گاز، با وجود اعلام بازگشایی اقتصادی در چین، افزایش آمار مبتلایان به کرونا در این کشور بازگشایی را تحت‌ تاثیر قرار داده‌‌‌‌‌‌ است و دولت را در آستانه برگشتن به سیاست سفت‌‌‌‌‌‌ و سخت کووید صفر. در چنین شرایطی تحلیلگران و ناظران بازار انرژی معتقدند مناسبات و جریان بازار انرژی در دنیا تغییر کرده‌‌‌‌‌‌ است.

ایالات‌متحده آمریکا هم با معافیت‌‌‌‌‌‌ برخی از تحریم‌های ونزوئلا سعی در برگرداندن این بازیگر قدیمی آمریکای‌ جنوبی به بازار نفت دارد؛ امری که می‌تواند خیال این کشور و متحدانش را از سمت عرضه تا حدی راحت کند و در عین‌ حال معادلات قدرت را تغییر دهد. 

همچنین بازار به‌‌‌‌‌‌ سبب نگرانی‌هایی که مبنی‌ بر کاهش عرضه روسیه ایجاد شده، با خیزی نرم روند افزایشی به خود گرفت و شاخص نفت‌خام آمریکا وارد کانال ۸۰ دلار شد. این شاخص نفت آمریکایی که در زمان حمله روسیه به اوکراین ۱۳۰ دلار هم فروخته شد روز گذشته بشکه‌‌‌‌‌‌ای ۸۰ دلار معامله شد و هر بشکه نفت‌خام برنت ۸۶ دلار فروخته شد.

سرمایه‌‌‌‌‌‌گذاران بازار نفت و گاز هم منتظر اقدامات بیشتر مسکو در پاسخ به اعمال سقف قیمتی بر نفت روسیه از سوی گروه هفت هستند تا چشم‌‌‌‌‌‌ انداز بازار در سال‌ آینده را بهتر ببینند.

دن یرگین، دستیار مدیرعامل شرکت S&P Global به شبکه CNBC گفت: برنامه ایجاد یک سقف بر بهای نفت روسیه به این دلیل تاثیر آنی ندارد که؛ «برنامه‌‌‌‌‌‌ریزی شده برای اینکه هم درآمد روسیه کاهش یابد و هم عرضه نفت جریان داشته‌‌‌‌‌‌ باشد.»

به گفته این تحلیلگر «هم‌‌‌‌‌‌اکنون بازار نفت بیشتر از همیشه سیاسی است. در ۳۰سال‌گذشته، از زمان فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی ما بازار نفتی داشتیم که بیشتر تحت‌ تاثیر متغیرهای اقتصادی بود؛ البته به‌ جز ایران و ونزوئلا.»

به عقیده یرگین مسیر جریان بازار نفت تغییر کرده و «به سمت شرق روانه شده‌‌‌‌‌‌ است. هم‌‌‌‌‌‌اکنون با بازاری روبه‌‌‌‌‌‌رو هستیم که در آن نفت روسیه نمی‌تواند در اروپا جریان داشته‌‌‌‌‌‌ باشد؛ بازار تقسیم شده‌ است و در حال‌ حاضر نفت به سمت شرق جریان دارد.»

در فوریه پس از حمله‌‌‌‌‌‌ روسیه به خاک اوکراین، کشورهای اروپایی در تلاش برای جایگزینی نفت روسیه و پیدا کردن راه‌‌‌‌‌‌ حلی برای امنیت انرژی خود برآمدند. در سه ماه سوم سال 2022، ۵/ ۱۴درصد از نفت اروپا از روسیه تامین شد که نسبت‌ به مدت مشابه سال‌ گذشته ۵/ ۱۰درصد کاهش داشته‌‌‌‌‌‌ است. اروپا سعی کرده برای جبران این جریان از نفت نروژ، عربستان‌ سعودی و عراق استفاده کند. البته کرملین در پاسخ اعلام کرد تمامی اشخاص حقیقی و حقوقی که از این برنامه پیروی می‌کنند را تحریم می‌کند.

در همین رابطه روز چهارشنبه، سخنگوی دولت آلمان به رویترز گفت تحریم‌های مسکو «هیچ اهمیت عملی» روی اقتصاد روسیه نمی‌گذارد؛ حتی اگر «بزرگ‌ترین اقتصاد اروپا باشد.» سوفی لاندیتس، تحلیلگر ارشد سهام در هارگریوز لنزدان نیز در گفت‌وگو با شبکه سی‌‌‌‌‌‌ان‌‌‌‌‌‌بی‌‌‌‌‌‌سی برنامه روسیه برای کاهش تولید و تحریم خریداران را عامل «اضطراب در سمت عرضه» خواند و گفت «بازگشایی اقتصادی چین» با افزایش قیمت نفت همراه خواهد بود. هرچند او با یادآوری افت بهای بعضی از شاخص‌های بازار نفت و گاز گفت: برنامه تحریم صادراتی روسیه همین حالا هم تاثیرش را روی بازار گذاشته‌‌‌‌‌‌ است.

سیاست تحت‌ فشار قراردادن کشورها با حمایت قیمت‌ها تاکتیکی است که از سمت روسیه انتظار می‌رفت. شوکی که قیمت‌ها تجربه کردند به میزانی که انتظار می‌رفت بد نبوده‌‌‌‌‌‌ است و حداقل در برخی از بخش‌های بازار نفت و گاز شاهد افت قیمت بودیم.

بیل و دربرن، کارشناس کالا در Capital Economics معتقد است در حال‌ حاضر که ایالات‌ متحده آمریکا و متحدانش واردات نفت روسیه از طریق دریا را تحریم کرده‌اند « نفت اورال روسیه حدود ۶۰ دلار معامله می‌شود و نیاز نیست هند و چین برای خرید نفت روسیه در دام برنامه سقف قیمتی بیفتند.» باب مکنلی از گروه انرژی راپیدان هم به سی‌‌‌‌‌‌ان‌‌‌‌‌‌بی‌‌‌‌‌‌سی گفت؛ «تحریم دریایی محموله‌‌‌‌‌‌های نفتی روسیه، سقف قیمتی و تحریم‌های صادراتی روسیه عوامل مهمی هستند که بر بازار ۲۰۲۳ تاثیر خواهند گذاشت. بازار، نفت ۱۴۰ تا ۱۲۰ دلاری مارس و ژوئن را فراموش نکرده‌‌‌‌‌‌ است.»

این تحلیلگر انرژی پایان «رکود هفت‌ساله بازار نفت» را نزدیک دیده و پیش‌بینی کرده‌‌‌‌‌‌ است: «در سال‌های آینده با افزایش تقاضایی روبه‌‌‌‌‌‌رو خواهیم شد که عملا رکود بازار را از بین می‌‌‌‌‌‌برد.» او متذکر شده که این گزاره با وجود «عدم‌ قطعیت‌‌‌‌‌‌های اقتصاد کلان و ژئوپلیتیک» تعریف شده‌است و در این میان «اوپک‌‌‌‌‌‌ پلاس سعی می‌کند بازار را تعدیل کند.»

او یادآوری می‌کند؛ در این میان نمی‌توان از «کاهش عرضه نفت روسیه، به‌ عنوان بزرگ‌ترین صادرکننده نفت دنیا چشم‌ پوشید. بازار نسبت به مواضع روسیه محتاط است و می‌گوید تا نبینم باور نمی‌کنم.» آمارها از افت ۲۴ درصدی صادرات نفت روسیه از طریق راه‌‌‌‌‌‌های دریایی حکایت دارد: « بنابراین عرضه کاهش یافته اما بازار پیش از قیمت‌ گذاری منتظر است این سیاست به‌‌‌‌‌‌ طور کامل اتفاق بیفتد.»

منبع:دنیای اقتصاد

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *