بخت سفید طلای سیاه

بخت سفید طلای سیاه
بخت سفید طلای سیاه؛ جریان غالب بازار نفت صعود قیمت‌ها را پیش‌بینی می‌کند تا جایی که نفت بشکه‌ای ۱۲۰دلار در خوش‌بینانه‌ترین حالت‌ برآورد شده است. پیش‌بینی‌ها از دورنمای تقاضای چین بین ۱۵ تا ۲۰میلیون بشکه در روز متفاوت است تاجایی که از آن به‌عنوان «سوخت‌رسان رونق بازار نفت» یاد می‌کنند. برآورد‌ها حکایت از آن دارد که چین در نیمه دوم سال۲۰۲۳ نزدیک به ۴۰ تا ۵۰درصد از رشد عرضه جهانی را خواهد بلعید. این در حالی است که سیاست‌های ضدتورمی بانک‌های مرکزی در کنار میزان ذخایر استراتژیک باعث شده است بازار نفت در برابر صعود شتابان قیمت‌ها با احتیاط عمل کند؛ اگرچه سیگنا‌ل‌های مثبت پکن در کنار احتمال کاهش تولید ۵۰۰هزار بشکه‌ای روسیه و ادامه سیاست کاهش تولیدی اوپک‌پلاس، از بازار برای صعود نرخ حمایت می‌کند. داده مثبتی که به عقیده عمده تحلیلگران بر سیاست‌‌های انقباضی بانک‌های مرکزی و استفاده از ذخایر استراتژیک می‌چربد و به صعود قیمت‌ها منتهی خواهد شد.

بازار نفت به یک پازل عجیب تبدیل شده‌‌‌‌‌است. سکان بازار در دست تقاضای نفت چین است اما سازمان‌های نظارتی بازار آمارهایی با اختلاف زیاد ارائه می‌دهند. جنگ روسیه و اوکراین و سلاحیزه‌کردن انرژی و تاثیر بیشتر مسائل ژئوپلیتیک بر بازار نفت باعث شده هر ناظری، متغیرهای متفاوتی برای پیش‌بینی و بررسی بازار نفت لحاظ کند که موجب نتایج متفاوتی شده‌‌‌‌‌است.

مجله فوربز در گزارشی به تفاوت آمارهای مختلف سازمان‌های بین‌المللی انرژی در بخش‌های عرضه، تقاضا و مازاد عرضه پرداخته‌‌‌‌‌است؛ گزارشی که اختلاف پیش‌بینی‌‌‌‌‌ها و چشم‌‌‌‌‌اندازهای مختلف بازار را برجسته‌‌‌‌‌تر کرده‌است. البته به اعتقاد همه این ناظران، چین به‌عنوان خوش‌‌‌‌‌اشتهاترین مشتری بازار بخش قابل‌‌‌‌‌توجهی از عرضه سال آینده را «خواهد بلعید.» این چشم‌‌‌‌‌اندازها به‌‌‌‌‌گونه‌‌‌‌‌ای است که سازمان‌های مختلف همگی معتقدند رشد تقاضای چین معادل حدود 40درصد از رشد تقاضای جهانی را تشکیل خواهد داد. در همین حین بازار نفت همچنان بین افزایش نرخ بهره بانک‌های مرکزی و امیدها به بازگشت تقاضای چین در رفت‌وآمد است.

بازار چه خبر؟

بازار نفت پس از کاهش قیمت‌هایی که در هفته گذشته تجربه کرد، در روز گذشته روند صعودی داشت. دیروز سه‌‌‌‌‌شنبه هر بشکه نفت‌برنت 20/ 83دلار و هر بشکه نفت‌خام آمریکا 08/ 77دلار خریدوفروش شد که نشان از افزایش بیش از 5/ 1درصدی این دو شاخص دارد. همچنین در اشل هفتگی روند شاخص‌‌‌‌‌ها مثبت شد؛ درحالی‌که باوجود افزایش‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌های هفته گذشته روند نرخ این دو شاخص نفت همچنان منفی بود. انتظارات افزایش نرخ بهره از سوی فدرال‌رزرو آمریکا باعث شده بازیگران بازار با احتیاط بیشتری قدم بردارند که در کنار افزایش ذخایر استراتژیک عملا افسار قیمت‌ها مهار شد، با این‌وجود همچنان سیگنال‌های مثبت از چین در کنار کاهش 500هزار بشکه‌‌‌‌‌ای در روز تولید نفت روسیه و برنامه‌‌‌‌‌های کاهش تولید اوپک‌‌‌‌‌، تبدیل به سوخت صعود بهای نفت شده‌‌‌‌‌اند. به گزارش سایت اینوستینگ، کریگ ارلام، تحلیلگر پلتفرم معاملات آنلاین OANDA معتقد است روند بازار نفت کاهشی است «زیرا ما همچنان شاهد شرایط نابسامان معاملات هستیم. هفته‌‌‌‌‌های زیادی است که شاهد تثبیت قیمت‌های نفت بوده‌‌‌‌‌ایم، اما با سرعت کمی در حال وقوع است.هر نشانه‌‌‌‌‌ای مبنی اینکه چین برای بازگشایی اقتصادی با مشکلاتی مواجه است می‌تواند یک ریسک منفی باشد.»

بسیاری بر این باورند که چین در سال 2023 رکورد تازه‌‌‌‌‌ای در واردات نفت ثبت خواهد کرد چراکه این کشور تلاش می‌کند اقتصاد خود را از سه سال کاهش رشد اقتصادی ناشی از ویروس‌کرونا نجات دهد. در 6ماه گذشته با سیاست‌های ضدتورمی بانک مرکزی، ترس رکود در زمین بازی اقتصاد آمریکا و اروپا چیره شد که در کنار کاهش فعالیت اقتصادی چین عملا بر کفه تقاضا تاثیر مستقیم گذاشت. بازیگران بازار انرژی در سپتامبر پیش‌بینی کرده بودند بازار در سال 2023 شاهد افزایش تقاضای روزانه 2/ 2میلیون بشکه‌‌‌‌‌ای باشد اما عدد در بررسی فوریه به 500هزار بشکه رسید. همچنین آمارها از ناترازی در ذخایر استراتژیک و عرضه خبر می‌دهند که با برنامه‌‌‌‌‌های کاهش تولید اوپک، بستر بازار برای صعود بهای نفت فراهم می‌شود.

منبع: دنیای اقتصاد

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

error: محتوا محافظت می شود !!