بررسی موسسه آرگوس از بازار روغن پایه به تحلیل بازار نفت و گاز
به گزارش تیم تحلیلی نفت و گاز از بازار روغن پایه در مناطق مختلف جهان شرایط کاهش عرضه و افزایش تقاضا کماکان بر بازار حاکم است و قیمت ها روند صعودی خود را دارد. نوسانات نفت خام در هفتههای گذشته بسیار شدید بوده است و قیمت نفت خام به بالاترین حد خود در ۸ سال گذشته رسیده است. تحلیل موسسه آرگوس برای ارزیابی بازارهای روغن پایه به اینگونه است که اولاً بر اساس مناطق مختلف جهان و سپس بر اساس دسته بندی گروه های روغن ،وضعیت بازار تحلیل می گردد. در هفته گذشته در کلیه گروه های روغن و در کلیه مناطق جهان کمبود عرضه وجود داشته است اگرچه در بعضی از موارد تقاضاها با تردید روانه بازار شده است ولی میزان تقاضا نسبت به عرضه در کلیه مناطق مورد بررسی بالا وبیشتربوده است. در منطقه آسیا و اقیانوسیه به صورت عام و در منطقه هندوستان و خاورمیانه به صورت خاص نگرانیهایی در خصوص تامین کالای مورد نیاز وجود دارد و همین امر باعث شده که خریداران تحت هر شرایطی نسبت به خرید خود اقدام کنند و حتی المقدور از تعلل در خرید پرهیز می کنند این خریداران احتمال می دهند که اوضاع بدتر از این بشود و حاضر نیستند ریسک هایی را بپذیرند که ممکن است ضرر های زیادی به آنها وارد کند و خرید با هر قیمتی را در دستور کار خود دارند.
در حالیکه در اروپا و همچنین در برخی نقاط آسیا همچون هندوستان و خاورمیانه کاهش عرضه به خوبی محسوس است در جنوب شرق آسیا در هفته گذشته عرضه های خوبی در بازار وجود داشته است. یکی از فروشندگان این منطقه یک محموله سه هزار تنی برایت استاک که از روغنهای گروه اول است برای تحویل در ماه آوریل به بازار عرضه نموده است. البته شرکت تولید کننده پس از عرضه این محموله به بازار ، واحد تولیدی خود را به منظور انجام تعمیرات سالانه تعطیل نموده است و این آخرین عرضه قبل از شروع تعمیرات ، به بازار بوده است. یک تولیدکننده دیگر در منطقه جنوب شرق آسیا محموله ای از روغنهای سنگین گروه اول وبرایت استاک را برای تحویل در ماه آوریل به بازار عرضه نموده است. قیمت های ارائه شده از سوی این تولیدکنندگان فقط برای انجام آربیتراژ به مناطقی همچون خاورمیانه و چین مناسب است و برای سایر مناطق در جهان با توجه به هزینه های زیاد آن به صرفه نمی باشد. یک تولید کننده در جنوب شرق آسیا در هفته گذشته محموله چهار هزار تنی برایت استاک خود را به چین برای بارگیری در پایان ماه مارس به فروش رساند. این محموله از سوی فروشنده با یک تخفیف ۶۰ تا ۸۰ دلاری همراه بوده است. این فروشنده همچنین قصد دارد که در هفته آینده یک محموله از روغنهای سنگین گروه یک را مجدداً به بازار عرضه نماید. البته مسائل لجستیکی و پیدا کردن کشتی و بار نمودن روغن به صورت فله همیشه یکی از معضلات صادرات از منطقه جنوب شرق آسیا بوده است. در شمال غرب آسیا و در ژاپن نیز بروز یک زلزله ۷.۴ریشتری باعث نگرانیهایی از متوقف شدن تولید در ژاپن گردید
عرضه های خوب روغن پایه از جنوب شرق آسیا
همانگونه که در کلیه گزارشهای تیم تحلیلی نفت و گاز از بازار آسیا اقیانوسیه ذکر شده است کشور چین با کوچکترین تغییرات قیمتی در قیمت نفت خام تعدیل هایی را بر روی قیمت کالا ها به وجود می آورد تا بتواند جلو گرانی ناخواسته اقلام مصرفی در کشور خود را بگیرد. در هفتههای گذشته افزایش قیمت نفت خام باعث گردید که قیمت روغن نیز افزایش یابد و پس از اینکه قیمت نفت خام اندکی کاهش یافت عرضه کنندگان روغن چینی برای تولید داخلی ،قیمتهای خود را کاهش دادند. توزیع کنندگان روغن با دخالت و تنظیم بازار،باعث ثبات قیمت ها می گردند و می توانند با تنظیم عرضه و تقاضا و با توجه به نوسانات قیمتی بازار را به صورتی کنترل نمایند که قیمتها با ثبات گردد. قیمت روغن های سنگین وارداتی در حال حاضر با ثبات است زیرا فراوانی در حدی است که خرید و فروش متناسب و متعادل دنبال می گردد اما چین به طور ساختاری همیشه با کمبود روغن های سنگین مواجه است. در حال حاضر و با توجه به فرا رسیدن فصل بهار تقاضا برای خرید روغن بیشتر از فصل زمستان است و کمبود عرضه به هرحال چه در روغنهای سبک و چه در روغن های سنگین برای سه ماهه اول سال کاملا مشهود است. یکی از دلایل کمبود عرضه روغن تولید دیزل است که با توجه به صرفه اقتصادی آن باعث می گردد که بخشی از تولید روغن کاهش یابد. دلیل دیگر کاهش عرضه موضوع شیوع مجدد ویروس کوید ۱۹و اعمال محدودیت ها در برخی از مناطق است که باعث تاخیر در تخلیه کشتی ها و حمل به بازارهای داخلی و محلی گردیده است. در شرایطی که خریداران همچنان به دنبال تامین نیازهای داخلی خود می باشند حاضر به پذیرش قیمت های بالاتر و رساندن کالا به مشتریان شده اند و محدودیت های ایجاد شده منجر به کاهش قیمت نگردیده است.
بازار روغن پایه در هندوستان نسبت به وقایعی که در روسیه و اوکراین میگذرد خیلی حساسیت نشان داده است و نگرانیهایی در خصوص تامین روغن مورد نیاز برای ماه آوریل وجود دارد. در حالی که قیمت نفت خام رکوردهای بی سابقه ای در ۱۰ سال اخیر رسیده است فشار زیادی نیز بر بازار روغن پایه در هندوستان وارد آمده است و کلیه قیمت ها روند صعودی پیدا کرده اند. عرضه روغن خیلی کم شده است و قیمت دیزل نیز افزایش پیدا نموده است و از سوی دیگر نگرانیهایی در خصوص انجام واردات وجود دارد که با توجه به بالا رفتن قیمت های سوخت دریایی و بیمه در صورت عدم دریافت محموله های سفارش شده در موعد مقتضی قیمت ها از این هم فراتر خواهد رفت. البته قیمت نفت خام پس از افزایش های مکرردر هفته های اخیر در چند روز گذشته کاهش یافت ولی تحریمهای گسترده آمریکا واروپا بر روی محصولات وکشتی ها وبانک های روسی و سیل تقاضاهایی که روانه سایر بازار ها شد باعث گردید که هندوستان نتواند کالای مورد نیاز خود را آنگونه که به صورت معمول خریداری مینمود خریداری نماید. بنابر این با توجه به محدودیت عرضه می توان گفت که کاهش قیمت نفت خام تاثیر چندانی در کاهش قیمت روغن حداقل دراین شرایط نداشته باشد. در حال حاضر رقابتی بین خریداران چین ،هند ،خاورمیانه وجنوب شرق آسیا برای تامین روغن های سبک وسنگین وجود دارد که این رقابت عامل عمده تعیین قیمت است ومی توان گفت که نوسانا ت نفت خام در مرحله بعدی در تعیین قیمت نقش دارد. در این میان نباید از نقش کره جنوبی در کمبود عرضه غافل شد. این کشور در سخت ترین روزهای بازار چند پالایشگاه خود را برای انجام تعمیرات اساسی برنامهریزی شده که معمولاً در این فصل صورت میگیرد تعطیل نموده است و این تعطیلی با توجه به شرایط جنگی در روسیه و کمبود عرضه در کلیه نقاط جهان مزید بر سایر علت ها شده است.
خدمات
آخرین تحلیل ها
پادکست ها
آموزش
شماره تماس پشتیبانی در واتس اپ: 09337813003
ایمیل: iroilmarket2@gmail.com
© 2022 – تمامی حقوق برای بازار نفت و گاز پتروشیمی محفوظ است.
استفاده از مطالب سایت با ذکر منبع بلامانع است.