تهیه تولوئن + کاربرد و عوارض آن

,
تهیه تولوئن

تهیه تولوئن و کاربرد و عوارض آن به تحلیل بازار نفت و گاز ایران. تولوئن که با اسامی دیگری چون متیل بنزن، آنیسن ، toluol و phenylmethane نیز معروف است از گروه ترکیبات هیدروکربن های آروماتیک سنتتیک به شمار می‌رود. تولوین را می توان به شکل ارگانیک در روغن خام درخت تولو یا از قطران زغال سنگ (تولید کک از زغال) در پروسه های شیمیایی و کاتالیزوری استخراج نمود.

مراحل تولید تولوئن

اسامی دیگری همچون فنیل متان و انیسن نیز نام برده می شود از دسته هیدروکربن‌های آروماتیک به شمار می رود.

بسیاری از شرکت های تولیدی تولوئن را از ریفرمیت نفت خام به دست می آورند. اگر بخواهیم خیلی خلاصه وار به روش های موجود و متداول برای تولید و تهیه تولوئن اشاره کنیم باید اذعان کنیم که: این ماده شیمیایی از روش هایی چون تقطیر جز به جز، استخراج با حلال، کراکینگ بخار هیدروکربن های مایع و تقطیر آزئوتروپی به دست می آید.

کاربرد تولوئن

در تهیه تولوئن مهمترین و اساسی ترین کاربرد تولوئن کاربرد آن به عنوان ماده پیشرو و اولیه در تولید بنزن است.

از دیگر مصارف تولوئن، استفاده از این ماده در ساخت تی ان تی و سنتز تعداد زیادی از داروها است.

از تولوئن می‌توان جهت شکستن گلبول‌های قرمز، ضد عفونی کننده در استخراج هموگلوبین در آزمایش‌های بیو شیمیایی استفاده میشود

همچنین برای جداسازی برگ کوکائین از برگ کوکا در نوشیدنی‌های کوکاکولا و انواع آبمیوه های صنعتی استفاده می‌شود.

تولوئن کاربرد بسیار زیادی در صنایع پلاستیک سازی دارد. از دیگر مصارف این ماده در صنعت رنگرزی و ساخت و تولید انواع رنگ می توان نام برد.

تولوئن قطبی است یا ناقطبی

تولوئن یک مولکول غیر قطبی محسوب می شود. میان کربن و هیدروژن موجود در ترکیب شیمیایی تولوئن، تفاوت کمی در الکترونگاتیوی آن ها به چشم می خورد و تمام پیوندهای به کار رفته در ساختار تولوئن غیر قطبی هستند، بنابراین تولوئن را باید یک مولکول غیر قطبی دانست.

تولوئن قطبی است یا ناقطبی

تولوئن قطبی است یا ناقطبی

عوارض تولوئن

تولوئن برای انسان و حیوان به طور کل مضر است و نباید وارد بدن انسان و حیوان شود بیشترین نوع ورود این ماده شیمیایی خطرناک به بدن از طریق استنشاق یا تماس مستقیم با پوست بدن است. افرادی که در آزمایشگاه ها و صنایع به طور مداوم با تولوئن سروکار دارند باید مراقب باشند و استاندارهای ایمنی کار با تولوئن را رعایت کنند.

از عوارض و خطرات تولوئن پس از ورود به بدن انسان می توان به:

  • از دست رفتن حافظه
  • آسیب شدید به سیستم عصبی
  • آسیب رسیدن به کبد و کلیه و کاهش توانایی ذهنی اشاره داشت

قیمت هر لیتر تولوئن

به تحلیل بازار نفت و گاز ایران قیمت تولوئن آسیایی در ۲۰ می برابر با ۳۰ اردیبهشت متفاوت بود.

قیمت جهانی محصولات پتروشیمی کره جنوبی با اوج گرفتن قیمت های انرژی به افزایش خود ادامه دادند و قیمت های وارداتی چین نیز در میان قیمت های داخلی پایین ماند. به گفته منابع آگاه، تولوئن چندان تحت تأثیر انفجار در پالایشگاه اولسان S-Oil قرار نگرفت زیرا بخش عمده ای از تولید تولوئن به خودِ سیستم های تولیدکننده برمی گردد.

منابع صنعتی ظرفیت کل تولوئن S-Oil را حدود ۶۰۰.۰۰۰ متریک تن در سال بیان کردند. در بازار شنیده شد که یک تاجر محموله ترکیبی ۱.۰۰۰ متریک تن تولوئن و ۱.۰۰۰ متریک تن زایلن مخلوط با حلال را برای ورود در ژوئن با ترم تحویل fob کره با ۹۰+ دلار به ازای هر متریک تن cfr های فونگ داد و ستد کرد.

برای آشنایی با روند تولید درب بطری پلاستیکی، بر روی لینک کلیک کنید.

کاربرد تولوئن در مواد مخدر

با استنشاق این ماده ، در ابتدای استنشاق احساس لذت بزرگی خواهید کرد ، اما با ادامه استنشاق ، عوارض جانبی ایجاد می شود که باعث بروز علائمی مانند توهم و توهم شنوایی ، تحلیل رفتن عضلات در سراسر بدن و آسیب به بدن می شود.

این ماده به عنوان ماده روانگردان طبقه بندی می شود زیرا دارای اثرات توهم زایی است و در صورت استنشاق بیش از حد ، کلیه ها و کبد آسیب می بینند و منجر به بیهوشی می شوند. پوست و چشم را نیز تحریک کرده و هنگام بلع باعث حالت تهوع و استفراغ می شود.

عملکرد این ماده تفاوت چندانی با داروهای خطرناک ندارد. به دلیل مسمومیت آن ، بین افراد ناخودآگاه,‌مرگ و میر رخ داده است. بنابراین اکنون مصرف این ماده به شدت توسط قانون کنترل مواد سمی و مواد مخدر کنترل می شود. خرید تولوئن و داروهای حاوی تولول مانند گذشته دیگر بدون اقدامات و برنامه های لازم برای افراد و شرکت ها امکان پذیر نیست.

تفاوت تولوئن و تینر چیست؟

یکی از مواد اولیه برخی از رقیق کننده ها، تولوئن است. تینر یک اصطلاح کلی برای “مایعات نازک” مانند رنگ و لاک است.

انواع مختلفی از رقیق کننده وجود دارد و بیشتر رقیق کننده ها مخلوطی از حلال های آلی هستند. از تولوئن به عنوان بخشی از چنین رقیق کننده هایی استفاده می شود ، اما همه رقیق کننده ها حاوی این ماده نیستند.

تولوئن چه موادی را در خود حل میکند

این ماده حلال بسیار خوبی است زیرا برخلاف آب می تواند بسیاری از ترکیبات آلی را حل کند. در بسیاری از محصولات تجاری ، تولوئن به عنوان حلالی استفاده می شود که در رقیق کننده های رنگ ، پاک کننده لاک ناخن ، چسب ها و مایع اصلاح وجود دارد.

آروماتیک چیست؟

2 پاسخ
  1. سعید
    سعید گفته:

    تولوئن (Toluene) یکی از هیدروکربن های آروماتیک است. این ماده به شکل جامد، سفید رنگ با بلورهای سوزنی شکل و مایعی صاف و نامحلول در آب با بویی شبیه تینرهای رنگ معمولی، در بازار به فروش می رسد. تولوئول، فنیل متان یا آنیسن از دیگر نام های این ماده هستند که با آن ها شهرت دارد.
    مطالبتون به دردم خورد ممنون

    پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *