چشم انداز بازار سوختهای کوره و سوخت های دریایی
چشم انداز بازار سوختهای کوره و سوخت های دریایی به تحلیل بازار نفت و گاز ایران
بازار نفت خام و فراورده های پالایشی کماکان با توجه به تنش ها در اوکراین درهم ریخته و نامشخص است و تبعات این نیز برای قیمت های سوخت مشهود است.
سوخت های کوره تابع
بر اساس چشم انداز بازار سوختهای کوره و سوخت های دریایی، بالا بودن قیمت نفت خام به معنای بالا رفتن قیمت انواع سوخت نیز هست. گازوئیل شناورهای دریایی که تحت عنوانMGO شناخته می شود بالاتر از قیمت سوخت کوره کم سولفور است که خود این سوخت کوره کم سولفور(VLSFO) در بالاترین حد قیمتی خود نسبت به سوخت پر سولفور(HSFO)قرار دارد.
هر چند که قیمت های نفت خام کمی از اوج خود پایین تر آمده اند ولی قیمت نفت خام کماکان در حدود ۱۰۰ دلار در هر بشکه می باشد و همین باعث شده است که قیمت های سوخت کوره در سطوح بالایی باقی بمانند. در سطح جهانی ارزش فراورده های میان تقطیر در سطوح بالایی نسبت به نفت خام قرار دارد که به دلیل تحریم های کشورهای غربی بر علیه صادرات دیزل وگازوئیل تولید شده در برج تقطیر در خلاء (VGO) روسیه می باشد که این محصول خود به عنوان خوراک واحدهای کراکر مصرف میشود تا از آن دیزل تهیه شود.
بالا رفتن هزینه سولفور زدایی به دلیل قیمت گاز
در تحلیل چشم انداز بازار سوختهای کوره و سوخت های دریایی، تحریم ها بر علیه روسیه باعث شده است که قیمت های سوخت دریایی در سطح بالایی باقی بماند. گازوئیل تولید شده در برج تقطیر در خلا (VGO) نیز خوراک اصلی برای سوخت کوره کم سولفور است و کمبود عرضه این محصول در بازار ،قیمت های سوخت کم سولفور را افزایش میدهد. از آنجا که روسیه به صورت مستمر صادرات گاز خود را به ناچار به اروپا کاهش داده است قیمت های گاز در اروپا افزایش یافته است و بنابراین هزینه سولفور زدایی در فرایند پالایش بسیار بالا رفته است. نتیجه این خواهد بود که پالایش گران به دنبال نفت کم سولفور(Very Low Sulphur Fuel) باشند و این افزایش تقاضا برای نفت کم سولفور باعث افزایش قیمت این نوع نفت خام و در نتیجه باعث افزایش قیمت سوخت کم سولفور خواهد شد.
تحریم بر علیه صادرات نفت روسیه بر روی تجارت جهانی نفت خام تاثیر گذاشت. واردات نفت خام روسیه به اروپا در حدود ۱.۳ میلیون بشکه کاهش یافت که بخش اعظم این کاهش مربوط به نفت آرال بود. این بشکه ها اکنون سر از بازارهای دیگر همچون بازارهای هندوستان و چین در می آورند که البته در این میان سهم بازار های هندوستان بیشتر است. در ماههای می و ژوئن هندوستان ۹۰۰ هزار بشکه نفت خام از روسیه وارد نمود که جایگزین واردات هند از خاورمیانه و غرب آفریقا و همچنین آمریکا گردید. چین بیشتر نفت خامESPO را از روسیه خریداری می کند ولی البته هم اکنون در حال وارد نمودن ۴۰۰ هزار بشکه نفت خام آرال نیز می باشد که این میزان واردات از روسیه ،جایگزین واردات نفت خام عربستان و کویت می گردد.
تغییرات قیمت سوخته کوره با درصد بسیار پایین سولفور(VLSFO) در شمال غرب اروپا و چشم اندازقیمت این محصول در آینده نشان می دهد قیمت این محصول با نزدیک شدن به سال های ۲۰۲۳ و ۲۰۲۴به تدریج رو به کاهش خواهد رفت و در کانال ۶۰۰ دلار در هر تن تثبیت خواهد گردید.
کم شدن میزان واردات سوخت کوره با درصد بسیار پایین سولفور به آسیا باعث شده است که عرضه این محصول در آسیا کاهش یابد. در ژاپن ذخایر این محصول برای اولین بار از سال ۲۰۲۰ در حد ۳۵ درصد نسبت به میزان قبلی که ۴.۵ میلیون بشکه بوده است کاهش یافته است. در سه ماهه دوم سال جاری میلادی ، ذخایر سوخت کوره سنگاپور از میزان متوسط ذخایر این پایانه در سال های ۲۰۱۵ تا ۲۰۱۹ کمترشده است.
میزان واردات سوخت کوره سنگاپور با درصد کم سولفور از سال ۲۰۲۰ تاکنون در پایانه سنگاپور به تفکیک کشورها و مناطقی که صادرات به این پایانه را در این مدت انجام داده اند. بیشتر واردات سوخت کوره پایانه سنگاپور از جنوب شرق آسیا ،آمریکای لاتین ،خاورمیانه و سایر کشورها بوده است و واردات از اروپا نسبت به سایر مناطق در کمترین حد خود قرار داشته است.
کم شدن میزان واردات سوخت کوره با درصد بسیار پایین سولفور به آسیا باعث شده است که عرضه این محصول در آسیا کاهش یابد. در ژاپن ذخایر این محصول برای اولین بار از سال ۲۰۲۰ در حد ۳۵ درصد نسبت به میزان قبلی که ۴.۵ میلیون بشکه بوده است کاهش یافته است. در سه ماهه دوم سال جاری میلادی ، ذخایر سوخت کوره سنگاپور از میزان متوسط ذخایر این پایانه در سال های ۲۰۱۵ تا ۲۰۱۹ کمترشده است.
MGO=Marine Gasoil
VLSFO=Very Low Sulphur Fuel Oil
HSFO = High Sulphur Fuel Oil
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.