به گزارش بازار نفت و گاز، EDF برنامه به روز شده، بودجه راکتور Flamanville EPR را اعلام می کند. EDF گفت که این تاخیر در درجه اول به دلیل مطالعات تکمیلی مورد نیاز برای ایجاد یک فرآیند جدید برای عملیات حرارتی تنشزدایی (SRHT) برخی جوشها است که برای کاهش تنشهای جوشکاری پسماند انجام میشود.
شرکت برق فرانسه Électricité de France (EDF) برنامه به روز شده یک راکتور هسته ای جدید EPR در نیروگاه هسته ای Flamanville (Flamanville 3) در فرانسه را اعلام کرده است.
به گفته این شرکت، نصب راکتور EPR آن در تاسیسات فلامنویل ممکن است شش ماه دیگر به تعویق بیفتد و هزینه ها 500 میلیون یورو افزایش یابد.
در ژانویه امسال، این شرکت هزینه ساخت و ساز را 12.7 میلیارد یورو برآورد کرده بود. هزینه های ساخت و ساز به روز شده 13.2 میلیارد یورو برآورد شده است.
رآکتور Flamanville EPR قرار است بارگیری سوخت هسته ای را که یکی از آخرین مراحل قبل از راه اندازی است، در سه ماهه اول سال 2024 آغاز کند.
EDF گفت که این تاخیر در درجه اول به دلیل مطالعات تکمیلی مورد نیاز برای ایجاد یک فرآیند جدید برای عملیات حرارتی تنش زدایی (SRHT) برخی از جوش ها است.
SRHT فرآیندی است که پس از جوشکاری برای کاهش تنش های جوشکاری باقیمانده و کمک به قطعه جوش داده شده در دستیابی به ویژگی های مکانیکی مناسب انجام می شود.
به گفته این شرکت، جوش هایی که در دو سال گذشته ارتقا یافته اند، نزدیک به تجهیزات حساس برای عملکرد نیروگاه هسته ای قرار دارند.
به نقل از رویترز، آلن موروان، مدیر پروژه Flamanville 3، گفت: EDF همچنین با درخواست ناظر هستهای فرانسه مبنی بر تعویض سر بستهبندی کشتی رآکتور تا پایان سال 2024 موافقت خواهد کرد، که تنها چند ماه پس از آن اولین توقف اجباری را به همراه خواهد داشت.
رآکتور Flamanville EPR تنها سه ماه پس از بارگیری سوخت به شبکه ملی متصل خواهد شد.
به گزارش رویترز، راکتور Flamanville EPR در حال حاضر تقریباً یک دهه از برنامه زمانبندی عقب مانده است و به دلیل افزایش مکرر هزینهها با مشکل مواجه شده است.
EDF گفت که تیمهای آن در حال حاضر به مرحله نهایی عملیات حرارتی تنشزدایی جوشهای ارتقا یافته پیش رفتهاند و نزدیک به بستن مدار ثانویه اصلی هستند.
مرحله پیش از بهره برداری پروژه شاهد کارهای ارتقاء پیچیده در جوش های نفوذ مدار ثانویه اصلی، همراه با تمام جوش هایی است که با مفهوم منع شکست مطابقت دارند.
به گفته این شرکت، این با استفاده از تجهیزات کنترل از راه دور مورد بهره برداری قرار گرفت و قبل از اجرا به بیش از یک سال تجزیه و تحلیل و صلاحیت نیاز داشت.
شرکت انرژی فرانسه گفت: تست عملکرد تجهیزات الکتریکی و عملیات بارگیری سوخت تکمیل شده و مطابق با الزامات است.
EDF اظهار داشت: پس از بارگیری سوخت هستهای، عملیات راهاندازی شامل بازرسیهای قابلتوجه از تمامی سیستمهای ایمنی راکتور، آزمایش تجهیزات و صلاحیتسازی در تمام مسیر از طریق افزایش دما و فشار سیستم تامین بخار هستهای و سپس ادامه خواهد یافت. راکتور با 25 درصد توان اسمی به شبکه برق سراسری متصل خواهد شد.
آخرین اخبار
مقاله های تحلیلی
آموزش
شماره تماس پشتیبانی در واتس اپ: 09337813003
ایمیل: iroilmarket2@gmail.com
© 2022 – تمامی حقوق برای بازار نفت و گاز پتروشیمی محفوظ است.