عارضه‌های عوارض صادراتی محصولات نفتی

,
عارضه‌های عوارض صادراتی محصولات نفتی

تحادیه صادرکنندگان فرآورده‌‌های نفت، گاز و پتروشیمی ایران در یک نشست خبری به بررسی «ابعاد بند ن تبصره ۶ لایحه بودجه سال ۱۴۰۲ » پرداختند. طبق این بند قرار است از فرآورده‌های نفتی صادراتی به میزان ۵‌درصد عوارض دریافت شود.

آن‌طور که در این نشست گفته شد، با اینکه مصوبه یادشده می‌تواند در برخی بخش‌ها حائز اثرات مطلوبی باشد، اما جای خالی منطق کارشناسانه و عدم‌مشورت از بخش‌‌های خصوصی و همین‌طور نگاه کوتاه‌مدت‌ و درآمدی نه تنها این طرح را از حیز انتفاع ساقط می‌کند بلکه بخش اصلی ارزآور را با خطر جدی مواجه خواهد کرد. از سوی دیگر نشان داده شد که این مصوبه کاملا با قوانین بالادستی مغایرت دارد و برعکس همه اقتصادها امتیاز را از صادرکننده می‌‌گیرد و به واردکننده می‌دهد. رئیس هیات‌مدیره اتحادیه صادرکنندگان فرآورده‌‌های نفت، گاز و پتروشیمی ایران در این نشست ابتدا با بیان اینکه اجرای بند ن تبصره ۶ بودجه سال آینده لطمه‌‌های جبران‌‌ناپذیری را به روند و میزان صادرات بخشی از فرآورده‌‌های نفتی کشور وارد خواهد کرد، افزود: وضع عوارض صادراتی به منظور جلوگیری از خام‌‌فروشی برخی فرآورده‌‌ها و تامین کمبود خوراک واحدهای داخلی است، اما در اینجا شاهد تصمیمات کارشناسی‌‌نشده و نسنجیده از یک قانون که ماهیت آن می‌تواند مطلوب باشد، هستیم.

احمد معروفخانی جنبه مطلوب قانون یادشده [در صورت برنامه‌ریزی دقیق و اجرای درست] را در ارتباط با بخش روغن پایه دانست و توضیح داد: مصداق این قانون مربوط به روغن پایه است که برخی شرکت‌های روغن‌‌ساز، روغن را خام‌‌فروشی می‌کنند و واحدهای داخلی با کمبود خوراک مواجه می‌‌شوند و در نتیجه بازار دچار مشکل می‌شود. وی بیان کرد: این قانون می‌تواند در چنین حوزه‌‌ای مفید باشد و ما از آن استقبال می‌‌کنیم اما در حوزه قیر این اتفاق کاملا برعکس بوده و تاثیرات مهلکی را بر اقتصاد صنعت قیر وارد می‌کند.

معروفخانی ادامه داد: ۲ میلیون تن قیر در سال نیاز کشور است در حالی که ۷ میلیون تن تولید قیر در کشور داریم و ۵ میلیون تن تولید مازاد وجود دارد که صادر می‌شود و بر اساس آمار بانک مرکزی در سال ۱۴۰۰ حدود یک میلیارد دلار ارزآوری برای کشور داشته و صادرکنندگان قیر در رفع تعهد ارزی نیز موفق بوده‌‌اند.وی گفت: اما اکنون تصمیمی گرفته شده که کارشناسی شده نیست، شاید قانون‌گذاران متوجه عواقب آن نیستند و کاملا با قوانین بالادستی مغایرت دارد و موجب کاهش صادرات فرآورده‌‌های حوزه قیر خواهد شد. معروفخانی با بیان اینکه در تمام دنیا با مشوق‌‌های هدفمند انگیزه صادرکننده را افزایش می‌دهند، افزود: اما در کشور ما برعکس عمل می‌شود و بر اساس آن امتیاز را از صادرکننده می‌‌گیریم و به واردکننده می‌‌دهیم، در حالی که امروز کشور نیاز اساسی و جدی به تامین ارز دارد و شرایط اقتصادی کشور، شرایط سختی است.

بیشتر بخوانید:مشخصات بنزین یورو‌ 4 چیست؟

منبع: دنیای اقتصاد

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *