چشم انداز بازار نفت خام | هفته اول سپتامبر 2023

چشم انداز بازار نفت خام | هفته اول سپتامبر 2023

کاهش خوش بینی نسبت به بهبود اقتصادی 

روند افزایشی قیمت نفت خام که در طی ماه جولای رشد یافت در ماه آگوست کاهش یافت ولی مجدداً و در شروع ماه سپتامبر شاهد نشانه‌های دیگری از رشد قیمت نفت خام هستیم. قیمت نفت خام دریای شمال در ماه جولای ۱۰ دلار در هر بشکه افزایش پیدا کرد و سپس در ماه آگوست بین ۸۴ تا ۸۸ دلار در هر تن تثبیت شد. در شروع ماه سپتامبر قیمت نفت خام به بالاترین حدی که در ارزیابی ها پیش بینی شده بود رسید.

 خوش بینی ایجاد شده در ماه جولای مبنی بر اینکه وضعیت اقتصاد کلان بهبود خواهد یافت عملا زایل گردید و اگر چه تورم در اقتصادهای جهانی کاهش یافت و نرخ بهره کمتر شد ولی هنوز بسیاری از مسائل اقتصادی مبهم است به ویژه در چین امیدواری ها نسبت به بهبود شرایط اقتصادی تا حدی کاهش یافته و باعث نگرانی های شده است. از سه ماهه سوم سال قبل تاکنون اوپک پلاس مرتبا سهمیه ها و میزان تولید خود را کاهش داده است که این کاهش تاکنون بالغ بر دو میلیون بشکه در روز بوده است. اوپک پلاس به صورت مستمر عرضه نفت خام را کاهش داده و عرضه اکنون کم است.

چشم انداز بازار نفت خام | هفته اول سپتامبر 2023

میزان صادرات نفت خام روسیه از شروع سال جاری به آسیا اقیانوسیه

بیشترین میزان صادرات نفت خام روسیه از شروع سال جاری به آسیا اقیانوسیه بوده که از ماه می به تدریج کاهش یافته و به زیر ۳ میلیون بشکه‌ در روز رسیده است.

چشم انداز بازار نفت خام | هفته اول سپتامبر 2023

میزان عرضه و تقاضای نفت خام از شروع سال ۲۰۲۲ میلادی تاکنون

برای سال جاری کمبود عرضه نسبت به سال قبل بیشتر خواهد بود. این کمبود در سال های ۲۰۲۴ و ۲۰۲۵ برطرف خواهد شد.

قیمت نفت خام در اوج 

در شروع ماه سپتامبر قیمت نفت خام به بالاترین حد خود در چند ماهه اخیر رسید. با توجه به کاهش عرضه از سوی اوپک پلاس و کاهش تولید از سوی روسیه حتی پیش بینی قیمت ۹۰ دلار در هر بشکه نیز به نظر می‌رسد که دچار تغییر شود و باز هم افزایش ادامه یابد. البته در شرایط فعلی اقتصادی چین محدوده سودآوری نفت خام در چین کاهش یافته و احتمال کاهش قیمت‌ها بسیار زیاد است.

البته چشم انداز تولید اوپک پلاس برای سال های ۲۰۲۴ و ۲۰۲۵ نسبت به نیمه دوم سال ۲۰۲۳ بهتر خواهد بود که در سال ۲۰۲۴ به ۲۹ میلیون و در سال ۲۰۲۵ به ۲۸ میلیون بشکه در روز خواهد رسید که از سال جاری بیشتر خواهد بود.

بررسی بازار نفت خام و بنزین آمریکا | هفته اول سپتامبر

افزایش تولید نفت خام ایران و ونزوئلا

تولید نفت خام ایران افزایش یافته است و براساس برآوردهای آرگوس میزان تولید ایران به ۳ میلیون بشکه در روز در ماه جولای رسیده است که ۵۰۰ هزار بشکه نسبت به شروع سال جاری میلادی بیشتر است. مقامات ایرانی اعلام نمودند که انتظار دارند تا پایان ماه جاری میزان تولید خود را به ۳.۴ میلیون بشکه در روز برسانند که از سال ۲۰۱۸ تاکنون این میزان تولید برای ایران بی‌سابقه بوده است.

در ونزوئلا نیز تولید افزایش یافته و به دو برابر میزان تولید در سال ۲۰۲۰ رسیده که در مجموع ۸۰۰ هزار بشکه در روز از سوی این کشور تولید می‌شود و این بالاترین حد تولید این کشور از سال ۲۰۱۹ تاکنون بوده است. این احتمال وجود دارد که میزان تولید ونزوئلا اندکی بیشتر افزایش یابد. به نظر می‌رسد سیاست کاهش تولید نفت خام از سوی اوپک پلاس که توسط عربستان سعودی رهبری می‌شود تاکنون به اهداف خود دست یافته و باعث افزایش قیمت‌ها شده است.

افزایش صادرات نفت خام آمریکا‌ به اروپا

بدون شک عربستان قصد دارد به کاهش تولید یک میلیون بشکه ای خود تا پایان سال جاری میلادی ادامه بدهد. موضوع کاهش ۴۰۰ هزار بشکه در روز در سه ماهه سوم سال جاری میلادی کماکان به قوت خود باقی است و کاهش پیش بینی شده برای سه ماهه پایانی سال ۹۰۰ هزار بشکه در روز خواهد بود. 

پیش بینی ها همچنین حاکی است که قیمت نفت خام دریای شمال به ۹۰دلار در هر بشکه تا پایان سال جاری خواهد رسید ولی در سال ۲۰۲۴ مجددا کاهش خواهد یافت. 

تولید ایران در ماه سپتامبر در قیاس با ماه ژانویه ۵۰۰ هزار بگه در روز افزایش یافته و به ۳ میلیون بشکه در روز رسیده است و پیش بینی می شود به ۳.۴ میلیونبشکه در پایان سال جاری برسد. صادرات نفت خام وست تگزاس اینتر مدییت از آمریکا به اروپا در ماه آگوست به رکورد بی سابقه ۱.۹ میلیون بشکه درروز رسید. 

کاهش قیمت بنزین در سه ماهه سوم

قیمت بنزین در ماه آگوست در مناطق اصلی جهان افزایش یافت و در خلیج آمریکا شمال غرب اروپا و سنگاپور به بالاترین حد خود در ۱۴ ماه گذشته رسید که دلیل آن کاهش عرضه به دلیل تعمیرات پالایشگاهی برنامه ریزی شده و یا  ناخواسته بوده است. 

پیش بینی می شود در سه ماهه سوم سال، با توجه به خارج شدن از وضعیت تابستانی و کاهش مسافرتها و ورود به فصل زمستان، میزان مصرف و قیمت بنزین کاهش یابد. همچنین پیش بینی می شود میزان عرضه بنزین از سوی چین افزایش یابد. 

افزایش قیمت نفتا 

در خصوص نفتا نیز پیش بینی می شود که در شمال غرب اروپا و آسیا قیمت نفتا در کوتاه مدت افزایش یابد. 
بخشی از حمایت ها از قیمت نفتا به دلیل مصرف آن به عنوان ماده تر کیبی با بنزین است. استفاده از نفتا در زمستان باز هم می تواند به افزایش قیمت آن کمک کند. 
سودآوری پالایشگاهی در تمامی مناطق به بالاترین حد خود در چندین ماه گذشته رسیده است که مهم ترین دلیل آن تعمیرات واحدهای پالایشی و عرضه کم فرآورده های نفتی و در نتیجه بالارفتن قیمت کرک اسپرد محصولات نفتی بوده است. 

چشم انداز گاز مایع 

میزان بهره برداری از واحدهای دی هایدروژناسیونپروپان از ۸۸ درصد در شروع ماه آگوست به ۷۴ درصد در پایان ماه آگوست رسید و انتظار می رود با توجه به تعمیرات واحد های تولید کننده گاز مایع، باز هم شاهد کاهش میزان بهره برداری باشیم. تقاضا برای گاز مایع در حد پایینی قرار دارد که دلیل عمده آن عدم ایجاد انگیزه و تحرک در بازار چین از سوی دولت این کشور بوده است. 

تقاضا برای بوتان در حوزه آتلانتیک زیاد خواهد بود زیرا از بوتان همیشه به عنوان ماده تر کیبی با بنزین برای بالا بردن عدد اکتان استفاده می شود. تولید گاز مایع و میزان ذخایر گازمایع در آمریکا افزایش یافته است که دلیل آن کاهش عرضه از سوی منطقه خاورمیانه بوده است. علت کاهش عرضه گاز مایع از سوی خاورمیانه کاهش تولید یک میلیون بشکه ای نفت خام عربستان و به دنبال آن کاهش تولید فراورده های نفتی در منطقه بوده است.

اختصاصی بازار نفت و گاز / پتروشیمی

منبع مقاله

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *