رشد فزاینده ذخیره سازی نفت خام در چین
بررسی های جدید رویترز نشان می دهد چین در ماه مه 2023 میلادی با سریع ترین نرخ ممکن در سه سال اخیر اقدام به ذخیره سازی نفت خام کرده است. این در شرایطی است که توان عملیاتی پالایشگاه های چینی در این مدت به دومین رکورد بالای خود رسیده است. در مجموع 1.77 میلیون بشکه در روز به ذخایر نفت خام چین در ماه می اضافه شد که بیشترین میزان از جولای 2020 بود و کاهش ناچیز 340000 بشکه در روز در آوریل را جبران کرده است. تحلیلگران بازار نفت معمولا هنگام ارزیابی وضعیت بازار نفت چین، بر روی سطح واردات و توان پالایشگاهی تمرکز می کنند و هر دو در ماههای اخیر قوی بودهاند.
رشد تقاضای چین پایدار خواهد بود؟
برخی تحلیلگران معتقدند که پایان سیاست های قرنطینه ای و محدودیت های کرونایی موجب رونق اقتصادی چین و در نهایت رشد تقاضای نفت این کشور خواهد شد ولی هنوز نگرانی ها و نااطمینانی های زیادی برای اثبات این فرضیه وجود دارد.
سوالی که بازار تمایل کمتری برای توجه به آن دارد، سومین تصویر از وضعیت بازار نفت چین است، یعنی جریان به انبارهای تجاری یا استراتژیک. در حالی که واردات بیشتر و رشد فزاینده فعالیت های پالایشگاهی بدون شک سیگنال های صعودی هستند، این امکان وجود دارد که ورود جریان های بزرگ به موجودی انبارها یک شاخص نزولی میان مدت تا بلندمدت باشد، زیرا ذخایر در صورتی که قیمت ها خیلی بالا یا خیلی سریع افزایش می یابد، گزینه هایی را به پالایشگاه های چینی می دهند.
مبهم بودن آمارهای نفتی چین
چین حجم نفت خام ورودی یا خروجی از ذخایر استراتژیک و تجاری را فاش نمی کند، اما می توان با کسر مقدار نفت خام فرآوری شده از کل نفت خام موجود از واردات و تولید داخلی، این میزان را تخمین زد.
بر اساس اطلاعات منتشر شده 15 ژوئن توسط اداره ملی آمار چین، پالایشگاه های این کشور در ماه مه 62.0 میلیون تن معادل 14.6 میلیون بشکه در روز فرآوری کردند.
این رقم در مقایسه با ماه مشابه در سال 2022 میلادی حدود 15.4 درصد افزایش داشت و دومین رکورد ماهانه بود که تنها با 14.91 میلیون بشکه در روز نسبت به ماه مارس کاهش یافت.
حجم نفت خام در دسترس پالایشگاه ها 16.37 میلیون بشکه در روز بود که شامل واردات 12.11 میلیون بشکه در روز و تولید داخلی 4.26 میلیون بشکه در روز بوده است. با کم کردن توان پالایشگاهی از کل نفت خام موجود، مازادی معادل 1.77 میلیون بشکه در روز باقی میماند که برای ذخیرهسازی در دسترس بوده است.
طی 5 ماه نخست امسال، چین حدود 730.000 بشکه در روز به ذخایر تجاری خود اضافه کرده است که تقریباً مطابق با 740.000 بشکه در روز اضافه شده در کل سال 2022 است.
شایان ذکر است که در 5 ماه نخست سال 2023 واردات نفت خام چین با 6.2 درصد افزایش به معادل 11.13 میلیون بشکه در روز رسیده است. این افزایش حدود 650.000 بشکه در روز نسبت به مدت مشابه در سال 2022 است.
به نظر می رسد که این افزایش نسبتاً قوی در واردات نفت خام باشد، اما راه دیگری برای تحلیل این وضعیت این است که بگوییم جریان ذخایر چین با 730.000 بشکه در روز در 5 ماه اول، در واقع از افزایش واردات فراتر رفته است.
صادرات محصولات نفتی چین
عامل نهایی در بازار نفت چین، صادرات سوخت های تصفیه شده است که در پنج ماه نخست امسال 45.4 درصد افزایش یافته است. صادرات محصولات پالایشی در بازه زمانی ژانویه تا مه 26.79 میلیون تن بود در حالی که این رقم در مدت مشابه سال گذشته 18.45 میلیون تن بوده است.
اگر جریانهای ذخیرهسازی و افزایش صادرات محصولات نفتی را در نظر بگیریم، افزایش واردات نفت خام چین آنقدرها که ممکن است در ابتدا به نظر برسد صعودی نبوده است. سوالی که برای بازار مطرح می شود این است که پالایشگاه های چینی در ماه های آینده چه روندی را انتخاب می کنند و پاسخ احتمالاً بستگی به این دارد که چه اتفاقی برای قیمت نفت می افتد.
اگر اوپک پلاس با محدود کردن تولید در افزایش قیمتها موفق باشد، احتمالاً پالایشگاههای چینی بخشی از واردات نفت خام خود را کاهش داده و برای واکنش به هرگونه افزایش تقاضای داخلی، به ذخایر تجاری خود روی میآورند.
اما اگر قیمت ها در محدوده 75 دلار در هر بشکه ثابت بماند، این احتمال وجود دارد که چین به واردات در سطوح نسبتاً قوی ادامه دهد. نکته قابل توجه دیگر این است که قیمتی که چین برای واردات نفت از روسیه ایران و ونزوئلا می پردازد بسیار کمتر از قیمت های معمول و مرسوم جهانی است.
اختصاصی بازار نفت و گاز / پترشیمی
منبع: رویترز
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.