بررسی بازار سوخت کوره ،گازوییل و سوخت دریایی

بررسی بازار سوخت کوره

اختصاصی بازار نفت گاز پتروشیمی به تحلیل و بررسی بازار سوخت کوره ،گازوییل و سوخت دریایی می پردازیم. برای مشاهده این تحلیل در ادامه همراه ما باشید.

جبران کمبودهای بازار سوخت کوره از روسیه

فروش گازوییل شناورهای دریایی در  بندر روتردام که یک قطب صادراتی سوخت های کوره و سوخت های دریایی در اروپاست از ژانویه سال ۲۰۲۲تا تا ماه سپتامبر این سال بالغ بر ۳۰۸ هزارتن بوده است که این میزان برابر با ۱۱.۸ درصد کل سوخت های سنگین صادر شده از این بندر را تشکیل می دهد. میزان فراوانی وعرضه سوخت شناورهای دریایی(MGO)در حد مطلوبی نیست و بسیاری از پالایشگران وتولید کنندگان این محصول در خصوص احتمال کمبود عرضه آن به تامین کنندگان این محصول هشدارهای لازم را داده اند. البته کمبود گازوییل دریایی با سوخت کوره شناورهای دریایی قابل جبران وقابل جایگزینی است و عرضه سوخت کوره مانند گازوییل دریایی با مشکل جدی مواجه نیست و تامین آن مشکل چندانی ندارد.

حمل سوخت کوره با درصد بالای گوگرد(HSFO)از مبدا روسیه که مهم ترین عرضه کننده این سوخت به اروپا بوده،بعد‌از اعمال تحریم اتحادیه اروپا برروی ذغال سنگ روسیه در ماه آگوست کاهش یافت زیراسوخت کوره دارای تعرفه گمرکی مشابه با ذغال سنگ است ولی اروپا به اندازه کافی سوخت کوره با درصد بالای گازوییل را تامین نموده است واین محصول در سه ماهه پایانی سال ۲۰۲۲ تخفیفی معادل ۲۸ دلار در هر بشکه نسبت به نفت خام دریای شمال داشته است.کمبود واردات سوخت کوره از روسیه با افزایش تولید در پالایشگاههای اروپا  وافزایش واردات از عربستان سعودی ،امارات متحده عربی و یونان جبران شد.

جبران کمبودهای واردات از روسیه

ذخایر سوخت کوره در بنادر سه گانه اروپایی آنتورپ،روتردام،و آمستردام از سال ۲۰۱۸ میلادی تا پایان سال ۲۰۲۲ میلادی مرتبا تغییر یافته است.حجم این ذخایر از حدود ۴میلیون بشکه تا حدود ۱۰میلیون بشکه در نوسان بوده است ودر تابستان سال های ۲۰۲۰ و ۲۰۲۱ به بالاترین حد خود رسیده است.متوسط این ذخایر در بازه زمانی مذکوردر حدود ۶ میلیون بشکه بوده است.

نفت بصره و نفت نروژ جایگزین نفت آرال در اروپا

تولید سوخت کوره با درصد بالای گوگرد یا HSFOدر اروپا ممکن است در ماه‌های آینده کاهش یابد زیرا نفت خام وست تگزاس اینتر مدییت به تدریج جای نفت خام آرال روسیه را در سیستم پالایشگاهی اروپا گرفته است و سبکی نفت خام وست تگزاس به معنای کم تر شدن محصولات سنگین حاصل از فرایند پالایش می باشد.البته نفت های خام و ترش پالایشگاه  بصره در خاور میانه و همچنین نفت خام استفاده شده در پالایشگاه Sverdropدر نروژ می توانند به دلیل سنگین تر بودن و دارا بودن سولفور بیشتر ،کمبود نفت خام روسیه ،و شیرینی نفت وست تگزاس را جبران نمایند.در ماه دسامبر وبا راه اندازی فاز دوم پالایشگاه مورد اشاره در دسامبر ۲۰۲۲در نروژ ۲۸۰هزار بشکه به ظرفیت این پالایشگاه اضافه شده است که جایگزین خوبی برای محصولات روسیه خواهد بود.

تولید با حداکثر ظرفیت در اروپا

عرضه سوخت کوره با درصد خیلی پایین گوگرد (VLSFO)در سال ۲۰۲۳ با ثبات خواهد بود زیرا تولید به صورت معمول خود ادامه خواهد داشت.پالایشگران نیاز خواهند داشت که پالایشگاههای خود را در شرایط بالای بهره برداری  مورد استفاده قرار دهند تا بتوانند دیزل مورد نیاز اروپا را تامین نمایند و در این میان کاهش قیمت گاز طبیعی و هیدروژن می تواند به تولید ارزانتر دیزل کمک نماید.کاهش یافتن تقاضا برای خرید سوخت در یایی، وضعیت ناخوشایند صادرات ، و تولید بالای پالایشگاههای اروپا باعث گردید که سود آوری تولید VLSFOبه پایین ترین حد خود در ماه‌های نوامبر و دسامبر ۲۰۲۲ برسد.ظرفیت تولید VLSFOدر خاور میانه نیز با راه اندازی پالایشگاه ۶۱۵ هزار بشکه ای الزور کویت باز هم بیشتر شود.خاور میانه بعد از روسیه بزرگترین تامین کننده VLSFOبرای اروپا بوده است.

افزایش مستمر تولید سوخت کوره در چین

افزایش مستمر  تولیدسوخت کوره در چین
مقایسه میزان تولید سوخت کوره در چین از سال ۲۰۱۹ تا سال ۲۰۲۲ به خوبی نشان می دهد که سیاستگذاری دولت چین مبتنی بر افزایش سهم تولید سوخت کوره چین در منطقه بوده است به گونه ای که هر ساله رشد تولید این محصول را شاهد بوده ایم. طی یک بازه زمانی ۴ ساله میزان تولید سوخت کوره چین از دو برابر بیشتر شده است وبه یک میلیون بشکه در ماه‌های تابستان سال ۲۰۲۲رسیده است که  البته در پایان سال کاهش یافت ولی پیش بینی می شود که در سالهای بعد میزان تولید باز هم روند افزایشی چند سال اخیر خود را ادامه دهد.
برآوردهای اولیه نشان می دهد که متعاقب سیاست افزایش تولید سوخت کوره در چین که از سوی دولت به منظور بهبود شرایط اقتصادی صورت می گیرد،تولید سوخت کوره با درصد کم گوگرد در سال ۲۰۲۲ از مرز ۱۵میلیون تن عبور کرده است در حالی که میزان تولید در سال ۲۰۲۱و ۲۰۲۰ به ترتیب ۱۱.۴و ۷.۶ میلیون تن بوده است.پیش بینی ها برای سال ۲۰۲۳ ادامه روند افزایش سوخت کوره خواهد بود البته اگر واحد تولید ۴۰۰هزار بشکه ای در شهر Jieyang  در سه ماهه اول سال میلادی گشایش یابد.
چین در سه ماه اول سال جدید میلادی به منظور تقویت اقتصاد خود در شرایطی که تقاضا در کشور به دلیل شیوع کوید ۱۹ پایین است به صادرات فرآورده های نفتی خود ادامه خواهد داد.چین در همین آغاز سال اجازه صادرات ۸۰ میلیون تن سوخت کوره را صادر نموده است که در حدود ۵۱ میلیون بشکه می باشد. همچنبن مجوز(از طریق سهمیه بندی) صادرات حدود ۱۹ میلیون بشکه بنزین ،گازوییل و نفت سفید از سوی دولت برای سه ماهه اول سال ۲۰۲۳ میلادی  صادر شده است که بالغ بر ۱۵۱ میلیون بشکه می باشد.ابن میزان صادرات بنزین ، گازوییل و نفت سفید در قیاس با مدت مشابه سال گذشته که صادرات ۶.۵ میلیون تن بوده است افزایش ۱.۵ میلیون تنی در صادرات را نشان می دهد.دولت چین همچنین اجازه داده است که سهمیه های استفاده نشده سال قبل در سال جدید مورد استفاده قرار گیرد.

بیشتر بخوانید: بررسی بازارهای منطقه ای گوگرد

منبع: پلتس

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *