آیا شل و بریتیش پترولیوم از سود هنگفت برای انرژی سبز بهره خواهند برد؟

آیا شل و بریتیش پترولیوم از سود هنگفت برای انرژی سبز بهره خواهند برد؟

آیا شل و بریتیش پترولیوم از سود هنگفت برای انرژی سبز بهره خواهند برد؟

به گزارش بازار نفت و گاز سود هنگفت غول‌ های نفت و گاز جهان از 200 میلیارد پوند عبور خواهد کرد آن هم در شرایطی که شرکت آرامکوی سعودی هفته آینده گزارش سود خود را منتشر خواهد کرد. پیش بینی می شود این شرکت دولتی سعودی بی سابقه ترین سود در تاریخ صنعت نفت جهان را ثبت خواهد کرد.

بریتیش پترولیوم و شل سود سالانه 23 و 32 میلیارد پوندی را اعلام کردند که ناشی از افزایش قیمت سوخت‌ های فسیلی و رشد تقاضای انرژی پس از همه ‌گیری کووید-19 در سال گذشته بود.

این دو غول نفتی متعهد شده اند 18 و 25 میلیارد پوند در دهه جاری برای پروژه های انرژی داخلی، با تاکید بر توسعه انرژی های با کربن پایین و نزدیک به صفر، هزینه کنند.

این یک تعهد جالب است زیرا دولت اندن در تلاش است تا وابستگی بریتانیا به فروشندگان خارج از کشور را برای رفع نیازهای انرژی خود پس از تهاجم روسیه به اوکراین کاهش داده و در مقابل، تولید انرژی داخلی به ویژه انرژی‌ های تجدیدپذیر مانند باد، خورشیدی و هیدروژن را تقویت کند.

در اینجا این سوال مطرح است که آیا هزینه های تولید انرژی سبز بریتیش پترولیوم و شل با این آرزوها مطابقت دارد یا خیر.

احتیاط کردن غول های انرژی نسبت به نظام مالیاتی بادآورده

بریتیش پترولیوم برای توسعه انرژی بادی در دریای ایرلند و دریای شمال با هدف تامین برق شش میلیون خانه مسکونی، در کنار تعهدات برای هزینه ‌کردن در پروژه های هیدروژن آبی و سبز در تی‌ ساید (دانشگاه دولتی در شمال شرق انگلستان) و تعهد یک میلیارد پوندی برای افزایش شارژ خودروهای الکتریکی در سراسر کشور موافقت کرده است.

شل از چندین طرح بادی و هیدروژن آبی دریایی مستقر در بریتانیا از جمله طرح 5 گیگاوات توربین های بادی دریایی شناور و پروژه هیدروژن آبی با یونیپر (شرکت ارائه دهنده خدمات برق و گرمایشی در آلمان) در منطقه هامبر حمایت می کند. با این حال، به نظر می‌ رسد این جاه‌ طلبی‌ های آینده با هزینه‌ های امروزی به خوبی برآورده نشده است.

بریتیش پترولیوم در سال گذشته حدود 30 درصد (4.1 میلیارد پوند) از مخارج سرمایه ای خود را در سراسر جهان برای پروژه های کربن پایین و انرژی های تجدیدپذیر هزینه کرد. این شرکت همچنین قصد دارد تا سال 2025 میلادی 40 درصد از کل هزینه‌ ها را به پروژه‌ های انرژی سبز اختصاص دهد و هدف از این اقدام را سرمایه گذاری حدود 50 درصد معادل 5.9 تا 7.5 میلیارد پوندی تا سال 2030 عنوان کرد.

شل تاکنون 6.7 تا 8.4 میلیارد پوند برای پروژه های تجدیدپذیر در سراسر جهان هزینه کرده است. بریتیش پترولیوم برخی از تعهدات اقلیمی خود از جمله کاهش برنامه های کاهش تولید نفت و گاز خود در دهه جاری برای تامین تقاضای جهانی را لغو کرده است. در همین حال، شل اعلام کرد که پروژه‌ های انرژی جدید بریتانیا موضوعی مورد به مورد خواهد بود، زیرا جرمی هانت وزیر خزانه داری بریتانیا قوانین مالیاتی را در نوامبر گذشته تشدید کرد.

شل و اسکاتلند پاور برای توسعه مزرعه بادی فراساحلی مارام وایند با ظرفیت تولید 3 گیگاوات انرژی تجدیدپذیر پاک، با هم متحد شده اند.

با این حال، اندی مایر، تحلیلگر انرژی مؤسسه امور اقتصادی بیان می‌ کند که انتقاد از بریتیش پترولیوم و شل به دلیل تردید آنها از سرمایه‌ گذاری در بی ثباتی بازاری که در آن رژیم نظارتی بارها در سال‌ های اخیر تغییر کرده است، ناعادلانه است.

وی افزود: در حال حاضر سه مالیات فوق العاده در دریای شمال وضع شده است که نرخ آنها در 21 سال گذشته هشت بار تغییر کرده است که نشان دنده بی ثباتی سرمایه ‌گذاری‌ های امروزی چه در نفت و گاز، چه در انرژی های بادی، هیدروژن و کربن است.

چشم انداز انرژی جهان در سال 2023

شرکت انرژی های فراساحلی انگلستان تاکید کرد که تولیدکنندگان سوخت فسیلی متعهد شده اند به عنوان بخشی از قرارداد گذار به سوی کربن زدایی بین صنعت و دولت، تا پایان دهه 14 تا 16 میلیارد پوند در فناوری های انرژی جدید هزینه کنند.

ویل وبستر تحلیلگر انرژی بیان کرد: این طرح با افزایش مالیات تضعیف شده است که اکنون 35 درصد بالاتر از نرخ مالیات شرکتی 40 درصدی تعیین شده است.

هم ریشی سوناک وزیر خزانه داری فعلی و هم جرمی هانت وزیر قبلی خزانه داری، این صنعت را فرصتی برای بهره برداری از سودهای هنگفت دریای شمال برای تقویت بسته های حمایتی خانوارها می دانستند؛ آن هم زمانی که کاهش عوارض و حمایت از شرکت ها در حین انتقال سوخت های فسیلی به انرژی های تجدید پذیر می توانست یک چالش باشد.

با این وجود، شرکت های نفتی مثل بریتیش پترولیوم و شل اقدامات چندانی برای توجیه تردیدها از تعهدات درباره انرژی ‌های تجدیدپذیر انجام نداده‌ اند که در این صورت، با برنامه‌ های سخت گیرانه زیست ‌محیطی در راستای توافقنامه اقلیمی پاریس مقابله کرده‌ اند.

با توجه به اینکه نقش بریتیش پترولیوم و شل در پیشرفت انرژی بریتانیا بسیار حائز اهمیت است، باید دید که آیا آنها می‌ توانند با چالش تقویت برنامه های بلندپروازانه در زمینه انرژی سبز این کشور که تنها راه ساکت کردن منتقدان است، مقابله کنند یا نه.

منبع: اویل پرایس

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *