کاتالیست پلی‌ اتیلن سنگین

کاتالیست پلی‌ اتیلن سنگین

کاتالیست‌ها به عنوان قلب واحد پتروشیمی نقش مهمی در تولید محصولات متنوع در این صنعت دارند. به طور کلی تصور دنیای صنعتی مدرن بدون کاتالیست غیرممکن است، چرا که بیش از ۹۰ درصد مواد شیمیایی حداقل از یک مرحله کاتالیستی در فرآیند تولید عبور می‌کنند. در نتیجه با توجه به اهمیت این محصولات در فرآیند‌های شیمایی حجم تجارت آن ها نیز در دنیا قابل ملاحظه است.

 کاتالیست پلی‌ اتیلن سنگین

صنعت کاتالیست پلی‌ اتیلن سنگین در ایران با تلاش محققان و کارشناسان توانمند و متخصص به سرعت در حال توسعه است. بر این اساس واحد تولید کاتالیست مورد نیاز برای تولید انواع پلی اتیلن های سنگین با دانش فنی و فناوری پتروشیمی با ظرفیت تولید 100 تن کاتالیست در سال راه اندازی می شود. کاتالیزور حاصل برای تولید سالانه حدود یک میلیون تن پلی اتیلن استفاده خواهد شد.

علیرغم دسترسی به کاتالیست پلی‌ اتیلن سنگین، امکان به روز رسانی و بهبود کیفیت محصولات پلیمری تولیدی نیز وجود دارد. به عبارت دیگر، از مزایای قابل توجه کاتالیست تولیدی نسبت به نمونه های خارجی، فرآیند تولید ساده تر، کنترل بهتر فرآیند پلیمریزاسیون و تولید محصولات با ارزش افزوده بالاتر است.

پلی‌ اتیلن سنگین چیست؟

پلی اتیلن احتمالا مهمترین و پرکاربردترین پلیمری است که روزانه همه ما در زندگی خود با آن سرو کار داریم. یکی از نام هایی که برای این ماده و خانواده متعلق به آن وجود دارد پلی الفین است که رایج نمی باشد.

این ماده محبوب ترین پلاستیک در سراسر جهان است. پلیمری که با آن کیسه های مواد غذایی، بطری های شامپو، اسباب بازی های کودکان و حتی جلیقه های ضد گلوله را می سازند.

برای چنین کاربردهای متنوعی ، این محصول دارای ساده ترین ساختار ممکن در بین تمام پلیمرهای تجاری است. مولکول PE چیزی بیش از یک زنجیره طولانی از اتم های کربن با دو اتم هیدروژن متصل به هر اتم کربن نیست و بر اساس تفاوت در وزن مولکولی دارای گریدهای مختلفی مانند پلی اتیلن با چگالی پایین ( LDPE )، پلی اتیلن سنگین ( HDPE ) ، پلی اتیلن سبک خطی ( LLDPE ) است.

فرایندهای تولید این ماده را بر اساس موارد زیر نیز می توان طبقه بندی کرد :

  • فرایند فشار بالای اتوکلاو
  • فرایند فشار بالای لوله ای
  • محلول دوغابی(سوسپانسیون)
  • فاز گازی
  • محلول

فرایند تولید پلی اتیلن سنگین

برای تولید HDPE کاتالیست،واسطه یکنواخت کننده و هیدروژن به راکتور شماره یک وارد می شوند تا اولین مرحله فرایند پلیمریزاسیون اتفاق بیوفتد.

مرحله دوم و سوم پلیمریزاسیون تحت شرایط متفاوتی برای هرکدام از راکتورها انجام می شود.به راکتورهای 2 و 3 کاتالیست تزریق نمی شود و فقط اتیلن و بوتن و واسطه یکنواخت کننده به آنها بعنوان خوراک وارد می گردد.شرایط انجام واکنش در راکتورها به صورت متناوب به منظور رسیدن به خلوص بالای HDPE کنترل می شود.در اخر محلول دوغابی HDPE خارج شده از راکتور سوم به سانتریفیوژ (4) وارد می شود و پلیمر از واسط یکنواخت کننده جدا می گردد.پلیمری که حاوی هگزان باقی مانده از مراحل پیشین است در یک خشک کن بستر سیال (5) و بعد ازآن توسط تجهیزات پودر کننده اضافه های کاتالیست جدا می گردد.پودر بدست آمده توسط قسمت اکستروژن به شکل دانه های جامد پلیمر درآمده و به واحد بسته بندی و ذخیره ارسال می شوند.

فرایند تولید پلی اتیلن سنگین

بیشتر بخوانید: واکس پلی اتیلن چیست و چه کاربردی دارد؟

مزایا تولید پلی اتیلن سنگین

  • قیمت پایین
  • مقاوم در برابر ضربه
  • ضد رطوبت
  • مقاومت خوب در برابر مواد شیمیایی
  • قابل ارائه در گرید غذایی
  • پردازش سریع با تمام روش های ترموپلاستیک

معایب تولید پلی اتیلن سنگین

  • انبساط حرارتی بالا
  • مقاومت پایین در برابر فرستیش ناشی از هوا
  • پیوند دادن مشکل
  • قابل اشتعال
  • ظرفیت دمایی پایین

گریدهای کاتالیست پلی‌ اتیلن سنگین

گریدهای متفاوت این محصول بر اساس نوع روش پردازش و محصول مورد نظر وجود دارند. به عنوان مثال پلی اتیلن سنگین F7000 پتروشیمی برای تولید فیلم های بسیار نازک مورد استفاده قرار می گیرد . یا HDPE 0035 پتروشیمی امام به عنوان گرید مناسب برای پردازش به روش قالب گیری بادی شناخته می شود .

گریدهای مختلف این ترکیب عبارتند از : بادی (مورد استفاده در قالب گیری بادی) ، دورانی (مورد استفاده در قالب گیری به روش دورانی یا روتومولدینگ) ، پایپ یا لوله (جهت ساخت لوله) ، فیلم ، تزریقی (مورد استفاده در قالب گیری به روش تزریق) و اکستروژن

دو طرح بومی‌سازی کاتالیست پلی‌ اتیلن سنگین و پلی‌پروپیلن

 دو طرح تولید کاتالیست‌های پلی‌اتیلن سنگین و پروپیلن رونمایی شد. با این اتفاق ایران در حوزه خودکفایی در صنعت پتروشیمی یک گام دیگر به جلو برداشت. در حال حاضر ۴۰ گروه کاتالیست در صنعت پتروشیمی وجود دارد که تا کنون ۱۹ گروه آن بومی‌سازی شده است و طبق برنامه‌ریزی‌ها ۹ گروه دیگر آن نیز تا پایان سال ۱۴۰۰ به ساخت رسید.

۱۲ گروه کاتالیست باقی‌مانده در مرحله تحقیق و توسعه قرار دارند که امید می‌رود در سال‌های آینده به سبد کاتالیست‌های بومی‌سازی شده اضافه شود.

طبق اطلاعات موجود درباره دو طرح جدید شرکت ملی صنایع پتروشیمی، طرح تولید کاتالیست پلی اتیلن سنگین برای نخستین بار در کشور با ظرفیت تولید ۲۰ تن در سال ۲۵ درصد نیاز کشور را تامین می‌کند و قابل توسعه تا ۱۰۰ درصد است. این طرح با دانش فنی ایرانی شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی ساخته شده است و ۴ شرکت پتروشیمی مصرف کننده آن هستند.

همچنین طرح تولید صنعتی کاتالیست پلی‌پروپیلن با دانش فنی ایرانی با سرمایه گذاری ۷ میلیون دلار از سوی شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی برای نخستین بار در کشور اجرایی شده است. این طرح با ظرفیت تولید ۱۲ تن در سال، ۳۰ درصد نیاز کشور را تامین کرده و قابل توسعه تا ۱۰۰ درصد است. گفتنی است که تعداد پتروشیمی‌های مصرف کننده این کاتالیست در کشور ۶ شرکت هستند.

تولید موفقیت‌آمیز صنعتی پلی‌اتیلن سنگین با کاتالیست بومی‌شده SAZ

 

تولید موفقیت‌آمیز کاتالیست پلی‌ اتیلن سنگین  SAZ

در اولین همایش تخصصی کاتالیست صنعت نفت در صنایع ملی پتروشیمی که با حضور شاه میرزایی معاون وزیر نفت ، رشید قانعی مدیرعامل پترول و برخی از مدیران عامل پتروشیمی‌ها کشور در تهران برگزار شد ، از‌ مدیرعامل شرکت پتروشیمی ایلام برای آزمایش موفقیت‌آمیز «کاتالیست» ساخت داخل Saz201 در واحد پلی‌اتیلن سنگین تقدیر شد .

مطمئنا این دستاورد نشان از نگاه ویژه دکتر قانعی به عنوان مدیرعامل گروه پترول  که پتروشیمی ایلام هم یک از شرکت های تابعه آن اسست پیرامون صنعت پتروشیمی در حوزه  دانش بنیان و اعتماد و اعتقاد به بومی محصولات پتروشمی مرتبط می باشد.

پتروشیمی ایلام با انعقاد تفاهم‌نامه با شرکت پژوهش و فناوری شرکت ملی صنایع پتروشیمی، آزمایش موفقیت‌آمیز استفاده از «کاتالیست » ساخت داخل را به انجام رساند.

این کاتالیست ضمن رقابت با نمونه‌های چینی و ژاپنی با مزیت‌های در دسترس‌بودن، صرفه‌ اقتصادی و جلوگیری از خروج ارز از کشور اکنون در قلب رآکتور واحد پلی‌اتیلن سنگین پتروشیمی ایلام مورد استفاده قرار گرفته است.

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *