ناوگان حمل گاز LPG ایران با رونق صادرات گسترش می یابد

,
ناوگان حمل گاز LPG ایران با رونق صادرات گسترش می یابد

گاز LPG ایران 

صادرات گاز LPG ایران در حال گسترش است. در حالی که تحریم‌های ایالات متحده بر صادرات نفت و ناوگان حامل آن تأکید دارند، افزایش تقاضا از چین، همراه با تولید رو به رشد ایران و تخفیف‌های عمیق، صادرات LPG ایران را به مراتب بالاتر از سطح قبل از تحریم‌ها افزایش داده است که از ناوگان رو به رشد حامل‌های گاز بهره می‌برد.

ناوگان رو به رشد حامل‌های گاز، تجارت چند میلیارد دلاری گاز مایع ایران را تسهیل می‌کند. این ناوگان، مقادیر بی‌سابقه پروپان و بوتان را از ایران حمل می‌کنند و تحریم‌های ایالات متحده را کنار می‌گذارند که به منظور جلوگیری از درآمدهای تهران از صادرات نفت و پتروشیمی است.

در حالی که نظارت بر تجارت انرژی ایران بر صادرات نفت و ناوگان تاریک نفتکش‌های کهنه‌کار که به این تجارت خدمات می‌دهند متمرکز است، جریان صادرات پروپان و بوتان ایران در سال‌های اخیر با سرعت بسیار بیشتری رشد کرده است.

در واقع، صادرات نفت خام و میعانات گازی ایران در چهار سال گذشته به میزان قابل توجهی افزایش یافته و پس از اعمال مجدد تحریم‌ها در سال 2018 توسط دولت ترامپ، به طور قابل توجهی بهبود یافته است. با این حال، بر اساس داده‌های ردیاب‌های نفتکش در گروه لابی «اتحاد علیه ایران هسته‌ای»، صادرات نفت ایران کمتر از سطح قبل از تحریم‌ها باقی مانده است.

داده‌های موسسه مشاوره انرژی Facts Global Energy، نشان می‌دهد که صادرات گاز مایع، به ویژه پروپان و بوتان، از سال 2018 تا 2023 بیش از دو برابر شده است.

به گفته دکتر ایمان ناصری، مدیر عامل خاورمیانه FGE، ایران در سال 2023 حدود 11 میلیون تن گاز مایع نفتی از طریق دریا صادر کرده است که بیش از 5 میلیون تن نسبت به سطح سال 2018 است. وی پیش بینی می‌کند که مجموع صادرات در سال جاری 600000 تن افزایش یابد.

صادرات پروپان و بوتان ایران نسبت به قبل از تحریم ها بیش از دو برابر شد

صادرات پروپان و بوتان ایران نسبت به قبل از تحریم ها بیش از دو برابر شد

صادرات LPG ایران بیشتر به چین است که اشتها برای پروپان و بوتان در آن کشور افزایش یافته است. واردات LPG چین بین سال‌های 2016 و 2023 تقریباً دو برابر شده و به بیش از 30 میلیون تن رسیده است. این رشد تقاضا ناشی از افزایش ظرفیت پتروشیمی، مانند نیروگاه‌های هیدروژن زدایی پروپان، در حالی که تخفیف‌های بزرگ در LPG ایران جذابیت آن را افزایش داده است.

در این شرایط، صادرات گاز مایع ایران در سال گذشته بر اساس حجم کل حمل‌ونقل و میانگین قیمت، حدود 6 میلیارد دلار درآمد داشته است. این تخمین نشان می‌دهد که ایران در سال گذشته حدود 65 میلیارد دلار نفت، میعانات گازی، محصولات و LPG صادر کرده است. این صادرات حدود 9.2 درصد از درآمد کل ایران را تشکیل می‌دهد.

سرنا هوانگ، رئیس بخش آسیا و اقیانوسیه، توضیح داد: “تقاضای واردات گاز مایع پروپان (LPG) در چین در درجه اول به دلیل افزایش تعداد کارخانه‌های هیدروژن زدایی پروپان، معروف به PDH، و کراکرهای اتیلن، و به‌طور کمتر، تقاضای مسکونی، صنعتی و تجاری آن بوده است.” این تجزیه و تحلیل در شرکت Vortexa ارائه شده است. چین تا پایان سال 2023 بزرگترین ظرفیت PDH را با 17 میلیون تن در سال داشته است.

ناصری اظهار کرد: “این افزایش تقاضا به طور کامل با افزایش صادرات ایران و افزایش حجم تامین شده توسط ایالات متحده رابطه دارد.” او توضیح داد که تولید مایعات گازی ایران در کنار تولید گاز از میدان پارس جنوبی، که نزدیک به 90 درصد صادرات ایران از آن استخراج می‌شود، رشد داشته است.

هوانگ از شرکت Vortexa افزود: “فاز 11 میدان پارس جنوبی از آگوست گذشته آغاز شده و تاکنون به تولید 11 میلیون متر مکعب رسیده است. پیش بینی می‌شود که این تولیدات تا پایان سال جاری ادامه داشته باشد.”

چین حدود 91 درصد از صادرات LPG ایران را بین سال های 2022 تا 2023 به خود اختصاص داده است.

چین حدود 91 درصد از صادرات LPG ایران را بین سال های 2022 تا 2023 به خود اختصاص داده است.

چین به عنوان مشتری فعال‌ترین برای نفت و گاز مایع ایران شناخته می‌شود. حدود 91 درصد پروپان و بوتانی که بین سال‌های 2022 تا 2023 از ایران صادر شد، به چین راه یافته است. به طور مشابه، حدود 80 درصد از صادرات نفت ایران در آن دوره از طریق دریا به چین صورت گرفته است.

بر اساس داده‌های اطلاعاتی از Vortexa و فهرست لوید، در سال 2020، حداقل 49 کشتی با مجموعاً 1.75 میلیون تن LPG ایران را حمل می‌کردند. این ارقام تا پایان سال گذشته به 77 کشتی با حدود 3 میلیون تن افزایش یافت.

برآوردهای UANI نشان می‌دهد که فروش نفت خام و میعانات گازی ایران از ژانویه 2021 به بیش از 90 میلیارد دلار رسیده است. همچنین، گاز مایع ایران همانند نفت با تخفیف به فروش می‌رسد تا ریسک و مشکلاتی که بر عهده خریدار است جبران شود. این تخفیف‌ها همچنین در گسترش صادرات ایران به چین نقش اساسی دارند.

اکثریت قریب به اتفاق حامل های LPG در سال 2023 که محموله های ایرانی را حمل می کردند با پرچم پاناما بودند

اکثریت قریب به اتفاق حامل های LPG در سال 2023 که محموله های ایرانی را حمل می کردند با پرچم پاناما بودند

ناصری اظهار کرد: در ابتدای سال 2021، تخفیف‌هایی بین 130 تا 170 دلار در هر تن برای محموله‌های تحت فشار و 30 تا 70 دلار در هر تن برای محموله‌های یخچال دار ارائه می‌شدند. این تخفیف‌ها در سال 2022 به 420 دلار در هر تن برای محموله‌های تحت فشار و بیش از 100 دلار در هر تن برای محموله‌های یخچال‌دار افزایش یافته است که باعث تسهیل صادرات شده است.

او افزود: «این بیانگر این است که صادرات ایران بیش از 2 میلیون تن افزایش یافته است. قبل از این، ایران تنها حدود 5 میلیون تن صادرات داشت. این تخفیف‌ها بازارهای جدیدی را برای آنها ایجاد کرده است.» بر اساس تخمینات ناصری، در سال گذشته، صادرات گاز مایع ایران حدود 6 میلیارد دلار درآمد داشته است. این بیانگر این است که ایران در همان دوره حدود 65 میلیارد دلار نفت، میعانات گازی، محصولات و LPG را صادر کرده است، که حدود 9.2 درصد از کل درآمد را تشکیل می‌دهد.

منبع: lloydslist

تهیه شده توسط تیم تحلیلی بازار نفت و گاز

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *