سوخت‌رسان‌‏‏‏‏‏‌های تازه عرضه نفت

,
سوخت‌رسان‌‏‏‏‏‏‌های تازه عرضه نفت

«بازار نفت کوچک‌تر شده‌‌‌‌‌‌است»، گزاره‌‌‌‌‌‌ای غیرقابل‌انکار که از سوی بازیگران بازار پذیرفته ‌شده‌‌‌‌‌‌است؛ به همین سبب اکثر قریب به‌اتفاق متقاضیان و مصرف‌کنندگان نفت به این اجماع رسیده‌‌‌‌‌‌اند که به منابع تازه انرژی نیاز دارند؛ مخصوصا مصرف‌کنندگان سرزمین‌‌‌‌‌‌های سرد و سبز اروپا. پس از حمله روسیه به خاک اوکراین تمامی معادلات بازار نفت به‌هم ریخت و نفت تا بشکه‌‌‌‌‌‌ای ۱۴۰دلار هم خریدوفروش شد. سلاحیزه‌کردن انرژی توسط ولادیمیر پوتین باعث شد کشورهای غربی تحریم‌هایی باهدف کاهش درآمد مسکو وضع و اعمال کنند. در همین حین اوپک‌‌‌‌‌‌پلاس‌‌‌‌‌‌ که حمایت از قیمت‌ها محور سیاست‌هایش است، اعلام کرد برنامه کاهش تولید روزانه ۲میلیون بشکه‌‌‌‌‌‌ای را ادامه خواهد داد. به همین سبب مصرف‌کننده‌‌‌‌‌‌های غربی این‌بار به‌جای آسیا و خاورمیانه در آن‌سوی اقیانوس اطلس به‌دنبال منابع تازه نفتی هستند.

بازیگران تازه بازار

کشورهای ‌گرم و آفتابگیر آن‌سوی اقیانوس اطلس یکی از قدرت‌های چانه‌‌‌‌‌‌زنی صنعت نفت بودند. می‌توان ونزوئلا را مثال زد که در دهه هفتاد میلادی بخش قابل‌توجهی از تقاضای جهان را پاسخ می‌داد. تولیدکننده‌‌‌‌‌‌ای که به‌‌‌‌‌‌سبب سیاست‌های ضدآمریکایی به‌مرور به یکی از تولیدکننده‌‌‌‌‌‌های خرد اوپک بدل شد، اما اکنون که بازار کوچک شده‌است حساسیت ایالات‌متحده روی ‌این کشور کمتر شده‌‌‌‌‌‌است. برای نمونه مدتی پیش شرکت آمریکایی اکسون‌موبیل معافیت خرید نفت ونزوئلا را از دولت ایالات‌متحده‌‌‌‌‌‌آمریکا دریافت کرد. همچنین سرمایه‌گذاری‌های مختلفی در اقصی‌نقاط آمریکای‌جنوبی و حتی آفریقا درحال انجام است. شرایط به‌‌‌‌‌‌گونه‌‌‌‌‌‌ای است که حتی برخی از ناظران بازار معتقدند فرصت برای حضور ایران و پاسخ به تقاضای نفت فراهم است، مخصوصا زمانی‌که سیگنال‌های مثبت متعددی مبنی‌بر افزایش تقاضا از سوی پکن دریافت می‌شود.  

معادلات تازه بازار

نفت هنوز از رکود کرونا بیرون نیامده‌‌‌‌‌‌بود که درگیر جنگ روسیه با اوکراین و سیاست‌های ضدتورمی بانک‌های مرکزی شد. این بازار که در زمان شیوع کرونا سقوط مهیبی را تجربه کرد؛ از سال‌گذشته درگیر جنگ اوکراین شد و بهای آن به ۱۴۰دلار رسید، ‌درحالی‌که کشورهای اروپایی بیش از هرزمان دیگری به انرژی نیاز داشتند. تحریم‌هایی که گروه هفت همراه با اتحادیه اروپا و استرالیا بر نفت‌خام و فرآورده‌های نفتی روسی اعمال کرد در کنار کاهش تولید روزانه ۲میلیون بشکه‌‌‌‌‌‌ای اوپک‌‌‌‌‌‌پلاس (که همیشه سیاست حمایت از قیمت‌ها را دنبال می‌کند) عملا مصرف‌کنندگان انرژی را با چالش تقاضا مواجه کرد؛ چالشی که با تصمیم روسیه برای کاهش تولید روزانه ۵۰۰هزار بشکه‌‌‌‌‌‌ای سخت‌‌‌‌‌‌تر شد و نگرانی‌ها نسبت به‌‌‌‌‌‌ کف تقاضا در آینده بازار را بیشتر کرد. این درحالی است که داده‌های بازار انرژی حاکی از افزایش صادرات نفت‌خام و فرآورده‌های نفتی در ماه‌های گذشته است. با مختصاتی که ترسیم شد به‌نظر می‌رسد اروپایی‌‌‌‌‌‌ها و مصرف‌کنندگان انرژی باید به فکر منابع تازه‌‌‌‌‌‌ای برای تامین نفت باشند؛ به‌‌‌‌‌‌گونه‌‌‌‌‌‌ای که آمریکا و ونزوئلا را پای یک میز نشانده‌‌‌‌‌‌است. در ادامه بعضی از میدان‌‌‌‌‌‌های نفتی تازه کشف‌شده‌‌‌‌‌‌ یا حفاری‌‌‌‌‌‌شده که بیشترین احتمال پیوستن به عرضه‌‌‌‌‌‌کنندگان را دارند، بررسی می‌شوند.

منبع: دنیای اقتصاد

 

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *