آنالیز بازار جهانی نفت 24 ژوئن
آنالیز بازار جهانی نفت در 24 ژوئن به گزارش بازار نفت و گاز: قیمت نفت از زمانی که بانک فدرال رزرو امریکا نرخ بهره را تا 75 درصد در 15 ژوئن برابر با 25 خرداد اعلام کرد، کاهش یافت. این اقدام به نگرانی ها از رکود اقتصاد جهانی دامن زده است زیرا بانک مرکزی به دنبال مهار تورم افسار گسیخته است. جروم پاول، رئیس فدرال رزرو می گوید که قصد ندارند رکود جدیدی در اقتصاد ایجاد کنند، اما نمی توانند این احتمال را نیز تضمین کنند.
آنالیز بازار جهانی نفت
تورم در سراسر جهان رو به افزایش است و دلایل اصلی آن را می توان افزایش قیمت انرژی و مواد غذایی، همه گیری کووید-19 و اختلال گسترده در شبکه تجارت جهانی پس از حمله نظامی مسکو به اوکراین دانست. تورم قیمت مصرف کننده در ایالات متحده در ماه می به بالاترین میزان در 40 سال گذشته یعنی 8.6 درصد در سال افزایش یافت و فدرال رزرو را بر آن داشت تا با حفظ اشتغال، تورم را به 2 درصد برساند.
انتظار می رود بسیاری از دیگر بانک های مرکزی هم از این روند پیروی کنند. بانک جهانی پیش بینی می کند که رشد اقتصاد جهانی در سال جاری از 5.7 درصد در سال گذشته به 2.9 درصد رسیده و بین سال های 2024-2023 به 3 درصد کاهش یابد. OECD نیز دیدگاه مشابهی از این رویکرد دارد.
پیش بینی پیامدهای بازار
نه تنها باید پیامد های منفی را پیش بینی کرد، بلکه بایستی کاملا جدی به آنها پرداخت. بانک جهانی اعلام کرد که گسترش ناآرامی های ژئوپلیتیک، تورم، کمبود مواد غذایی و بحران های مالی می تواند رشد اقتصاد جهانی را به 2.1 درصد در سال جاری و 1.5 درصد در سال آینده کاهش دهد. با توجه به نمودار زیر، قیمت نفت و تورم در گذشته همیشه رکود اقتصادی را به دنبال داشته است.
بانک های مرکزی نسبت به بحران های قیمت نفت در دهه 1970 و پس از آن، وظایف مشخص تری دارند. اعمال سیاست های متناقض برای رشد اقتصادی، اشتغال و ثبات قیمت ها منجر به یک دهه رکود تورمی با تورم مداوم، افزایش بیکاری و رشد ضعیف اقتصادی شد. بانک جهانی تخمین می زند که چالش پیش روی بانک های مرکزی این است که قیمت نفت که تقریبا خارج از کنترل آنها است، محرک اصلی 60 درصد از تورم جهانی قیمت مصرف کننده از آغاز سال 2021 محسوب می شود.
افزایش واردات نفت خام هند
هند واردات نفت خام ارزان قیمت روسیه را افزایش می دهد اما تحریم های جدید اتحادیه اروپا علیه روسیه تجارت طولانی مدت نفت بین دهلی و مسکو را مختل می کند. تصمیم اتحادیه اروپا برای تحریم 90 درصد از واردات نفت خام روسیه تا پایان سال جاری در حالی اتخاذ شده است که پالایشگاه های هندی خرید نفت خام روسیه را به بالاترین حد خود رسانده اند. تمام واردات نفت خام روسیه توسط هند از 22-1 ژوئن 1.1 میلیون بشکه در روز بوده که بر اساس نمودار زیر و با توجه به داده های تحلیلی ورتکسا، این رقم در سال گذشته 50.000 بشکه در روز بوده است.
تصور می شود که واردات روسیه برخلاف قرارداد های بلند مدت با کشور های خلیج middle east، خرید های نقدی نیز دارد. واردات نفت خام خاورمیانه در مقایسه با سطح قبل از درگیری ها در اوکراین، بیش از 350.000 بشکه در روز کاهش یافته است و با توجه به نمودار زیر، محموله های ایالات متحده نیز تقریبا 250.000 بشکه در روز کمتر است.
اما افزایش قابل ملاحظه خرید های روسیه به افزایش مجموع واردات نفت خام هند از مرز 5 میلیون بشکه در روز برای اولین بار در دست کم 6 سال گذشته کمک کرده است. حتی اگر دهلی در حال بررسی قرارداد های مدت دار با تأمین کنندگان نفت روسیه با هدف سرمایه گذاری بر قیمت های فعلی باشد، ایالات متحده همراه با اتحادیه اروپا و همه اعضاء گروه 7 ممنوعیت فروش کامل یا جزئی نفت روسیه به کشورهای خود را اعمال کرده اند که می تواند منجر به مشکلات پرداخت، حمل و نقل و حتی بیمه برای دولت هند شود.
نفت خام امریکا جایگزین نفت روسیه می شود
انتقال نفت خام از قاره امریکا و خلیج middle east به اروپا افزایش یافته است زیرا پالایشگاه ها به دنبال جبران کسری عرضه نفت خام روسیه هستند. برخی از شرکت های اروپایی با آغاز درگیری ها در اوکراین از اواخر فوریه نفت خام رسیه را تحریم کرده اند. اگرچه واردات به این مناطق همچنان ادامه دارد، اما به نظر می رسد که این تحویل ها تحت قراردادهای مدت دار صورت گیرد.
باتوجه به داده های شرکت تحلیل نفت ورتکسا، صادرات محموله های اورال روسی به اروپا از ماه می تا ژوئن حدود 1.1 میلیون بشکه در روز بود که نسبت به مدت مشابه سال گذشته کاهش جزئی داشت. انتظار می رود پس از اینکه اتحادیه اروپا در اواخر ماه می با تحریم واردات نفت خام روسیه ازطریق دریا موافقت کرد، مبادلات تجاری به طور چشمگیری کاهش یافته و این محدودیت ها تا پایان سال جاری بطور کامل اعمال شود.
پالایشگاه ها به دنبال یافتن جایگزین برای نفت خام ترش سبک و شیرین روسی هستند تا به پر کردن این شکاف عرضه در آینده کمک کنند. به نظر می رسد خریداران اروپایی در حال حاضر برای تأمین برخی از نیازهای خود به وست تگزاس اینترمدییت (WTI) گرید شیرین روی آورده اند. WTI معمولا رقابت مستقیمی با اورال ندارد اما با وجود تقاضای فصلی ثابت برای سوخت های حمل و نقل و رکورد بنزین و حاشیه ای سود پالایشی تقطیر میانی، ذخایر شیرین سبک بازدهی بالاتری از بنزین و تقطیر میانی دارند.
به گفته ورتکسا، انتظار می رود واردات WTI در ماه ژوئن به اروپا حدود 1.33 میلیون بشکه در روز باشد که در مقایسه با ماه می 1.23 میلیون بشه در روز رشد دارد. جریان نفت خام برزیل به اروپا نیز در همین مدت افزایش یافته است. نفت خام برزیل معمولآ به چین صادر می شود اما اشتهای خرید چینی ها به دلیل محدودیت های کووید-19 کور شده است.
صرف نظر اوپک پلاس از وقفه های اخیر
وزرای اوپک پلاس می توانند در نشست 30 ژوئن از آخرین وقفه های به وجود آمده از همه گیری کووید-19 صرف نظر کنند اما همچنان بایستی با نگرانی ها از رکود بازار دست و پنجه نرم کنند. تولیدکنندگان اوپک پلاس در دوم ژوئن بازار را با تصمیم اولیه افزایش 648.000 بشکه در روز در دو ماه آینده غافلگیر کردند و این تصمیم افزایش یک ماهه را که ابتدا قرار بود طی ماه های ژوئیه تا سپتامبر انجام شود، به همراه خواهد داشت.
این گروه تا پایان ماه اوت تقریبا 10 میلیون بشکه در روز را که در آوریل 2020 به دلیل محدودیت های کووید-19 از بازار حذف کرده بود، به بازار مجددا باز می گرداند. براساس ارزیابی های آرگوس، سهمیه ماه می تولیدکنندگان اوپک پلاس در این قرارداد 2.79 میلیون بشکه در روز بود و تولیدکنندگان این اطمینان خاطر را می دهند که می توانند به افزایش تولید ادامه دهند.
باتوجه به محاسبات آرگوس، کویت در ماه گذشته 20.000 بشکه در روز کاهش تولید داشته است. به گفته وزیر نفت عراق، صادرات عراق در ماه جاری به 3.8 میلیون بشکه در روز است و در ژوئیه به بیش از 3.85 میلیون بشکه در روز افزایش خواهد یافت.
افزایش 648.000 بشکه ای درست زمانی اتفاق می افتد که اعضایی مانند عربستان سعودی که با امارات متحده عربی اکثر ظرفیت مازاد اوپک پلاس را در اختیار دارند، مصرف فصلی داخلی بالاتری را برای تولید برق تجربه می کنند. جو بایدن رئیس جمهور امریکا که بارها از اوپک پلاس درخواست تأمین منابع بیشتر داشته است، قرار است در 16-15 جولای برابر با 25-24 تیر به عربستان سعودی سفر کند اما ممکن است سفر او لزوما باعث افزایش بیشتر تولید این کشور نشود.
نفت خام روسیه به بازار های چین نفوذ می کند
تقاضای نفت چین در ماه می افزایش یافت اما با تشدید جو مخالف بازار های داخلی و بین المللی، نمی توان ثبات آن را تضمین کرد. مجموع تولید نفت خام و واردات آن در ماه می به 15.9 میلیون بشکه در روز رسید که بالاترین میزان از ژانویه است. واردات نفت خام با 340.000 بشکه افزایش در روز از آوریل به 10.8 میلیون بشکه در روز جهش کرد و واردات خالص فرآورده های نفتی نیز 13.000 بشکه در روز رشد داشت.
به نظر می رسد رقم نهایی تولید داخلی نفت خام 4 میلیون بشکه در روز تثبیت شده است. داده های شرکت کپلر نشان می دهد که میزان ذخیره سازی نفت خام چین در ماه می از بیش از 1.5 میلیون بشکه در روز در آوریل به نصف کاهش یافته است. یوهان سوردراپ نروژی که قبلا یکی از کالاهای اصلی چینی بود، در ماه می برای پالایشگاه های اروپایی 5 دلار و در ژوئن 10 دلار در هر بشکه افزایش قیمت داشت که بر همین اساس، صادرات به آسیا را مختل کرد.
رکود جهانی
با افزایش نگرانی ها از رکود جهانی در پی اقدامات ایالات متحده برای مبارزه با تورم بالا، بازار های نفت سقوط کردند. WTI امریکا با 11.52 دلار ریزش به 106.07 دلار در بشکه ارزیابی شد. نگرانی ها از تأثیر اقدامات برای مهار تورم در اقتصاد های کلان به کاهش قیمت نفت خام کمک کرد. بانک فدرال رزرو امریکا در 15 ژوئن نرخ بهره بانکی خود را 0.75 درصد در واکنش به تورم در بالاترین حد خود در 40 سال اخیر افزایش داد. جروم پاول رویس فدرال رزرو نیز احتمال وقوع رکود اقتصادی را پذیرفته است.
صحبت های وزیر نفت لیبی مبنی بر این است تولید نفت لیبی اکنون بطور متوسط نزدیک به 700 هزار بشکه در روز است، تا حدودی از نگرانی های بازار در مورد کاهش عرضه نفت خام در اروپا کاست. اما حاشیه های پالایش گازوئیل و سوخت جت در اروپا و آسیا-اقیانوسیه به دلیل ثبات تقاضا و عرضه محدود همچنان بالا است که می تواند تقاضای نفت خام را افزایش دهد.
حاشیه سود سوخت جت با 4 دلار رشد به بیش از 62 دلار در هر بشکه در شمال غربی اروپا رسید؛ در حالی که حاشیه سود گازوئیل فقط 20 سنت در هر بشکه بود. عرضه سوخت جت به دلیل مسائل لجستیک که مانع از انتقال محصول از پالایشگاه ها به فرودگاه ها می شود، محدود شده است. مشکلات پالایشگاهی کاهش شدید تولید سوخت جت در اروپا را به دنبال داشته است.
عرضه تنگاتنگ دیزل (گازوئیل) در اروپا پرمیوم محموله گازوئیل تحویل شده به دریای شمال را با 4.59 دلار در هر بشکه در هفته منتهی به 23 ژوئن تا 62.44 دلار به ازای هر بشکه افزایش داد. میانگین پرمیوم گازوئیل در ژوئن تاکنون بالاترین میانگین ماهانه از زمان آغاز درگیری ها در اوکراین است.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.