تغییر مسیرهای تجاری بازار نفتکش ها را با چالش روبرو کرد
بازار نفتکش ها
تحریمهای غرب بر واردات نفت خام و فرآوردههای پالایش شده روسیه از طریق دریا، مسیرهای سنتی کشتیرانی نفت را تغییر داده و منجر به الگوهای تجاری ناکارآمد شده است که سوخت کشتیها را گرانتر میکند و تقاضا برای نفتکشهای حامل فرآوردههای نفتی را افزایش میدهد.
اتحادیه اروپا از 5 فوریه واردات محصولات نفتی پالایش شده روسیه و حدود 1 میلیون بشکه در روز گازوئیل، نفتا و سایر سوختهای روسیه را از طریق دریا ممنوع کرد. جریان سوخت روسیه به کشورهای ثالث نیز با سقف قیمتی تنظیم می شود، مشابه سقف نفت خام روسیه در صورتی که تجارت از طریق شرکت های بیمه غربی انجام شود.
سقف گازوئیل روسیه 100 دلار در هر بشکه است، در حالی که سقف فرآورده های نفتی ارزان قیمت 45 دلار در هر بشکه تعیین شده است.
به نقل از رویترز، از 5 فوریه، میانگین نرخ نفتکش های حمل سوخت بیش از دو برابر شده است. پیش از ممنوعیت اتحادیه اروپا بر فرآورده های نفتی روسیه، روسیه شروع به انتقال محموله های نفتی خود به شمال آفریقا و آسیا کرد. در عین حال، اروپا شروع به خرید بیشتر گازوئیل و سایر سوخت ها از خاورمیانه، آسیا و آمریکای شمالی برای جایگزینی بشکه های از دست رفته روسیه کرده است.
شمال آفریقا در حال تبدیل شدن به یک خروجی کلیدی صادرات گازوئیل و سایر محصولات نفتی روسیه است. به گفته تحلیلگران، کشورهای شمال آفریقا تمام محصولات نفتی روسیه را که وارد می کنند مصرف نخواهند کرد. شمال آفریقا نیز فرآیند پالایش خود را تقویت نمی کند. این یک توضیح قابل قبول برای جهش واردات سوخت روسیه به جای می گذارد صادرات مجدد به کشورهای دیگر، از جمله اروپا، پس از ترکیب با محصولات غیر روسی.
بر اساس داده های اداره اطلاعات انرژی ایالات متحده، بین اکتبر 2021 و سپتامبر 2022، قبل از تحریم های اتحادیه اروپا بر واردات سوخت روسیه، واردات گازوئیل از روسیه 53 درصد از واردات دریای شمال غربی اروپا را تشکیل می داد.
در فوریه 2023، زمانی که تحریم ها اعمال شد، واردات دیزل به 2 درصد کاهش یافت. اگرچه واردات فرآورده های نفتی از روسیه کاهش یافته است، واردات از سایر مناطق به ویژه خاورمیانه و آسیا افزایش یافته است. بر اساس گزارش EIA، اروپای شمال غربی واردات دیزل از عربستان سعودی، هند، چین و کره جنوبی را به میزان قابل توجهی افزایش داده است.
بازارهای نفتکش تنگ تر می شوند
با توجه به مسیرهای تجاری جدید، تانکرهای به اصطلاح پاک حامل بنزین و گازوئیل اکنون باید سه برابر بیشتر از یک بندر روسیه به مقصدی در آمریکای لاتین سفر کنند، در مقایسه با سفرهای چهار یا پنج روزه از بالتیک روسیه. بنادر دریایی به هاب آنتورپ بلژیک قبل از تحریم.
این نابسامانی تجارت جهانی سوخت، با مسافت طولانی تری که اکنون تانکرها برای تحویل فرآورده های نفتی روسیه به خارج از اروپا باید طی کنند، تقاضا برای نفتکش های حمل فرآورده های نفتی را افزایش می دهد.
تا کنون در سال 2023، در مجموع 38 تانکر سوخت میان برد سفارش داده شده است که بالاترین تعداد از سال 2013 است، بر اساس داده های شرکت کارگزار کشتی Braemar که توسط بلومبرگ استناد شده است.
سفارشات برای تانکرهای سوخت امسال به بالاترین میزان در یک دهه اخیر رسیده است، در حالی که تجارت جهانی به دلیل تحریمها علیه روسیه متوقف شده است، در حالی که آسیا و خاورمیانه ظرفیت پالایشی را به هزینه ایالات متحده و اروپا اضافه میکنند.
Vortexa در پایان ماه مارس گفت، استفاده از تانکرهای سوخت میان برد (MR) حامل محصولات روسی از سه ماهه آخر سال 2022 به طور پیوسته افزایش یافته است و تنها در سال جاری بیش از 80 درصد افزایش یافته است.
دیلن سیمپسون، تحلیلگر باربری Vortex، خاطرنشان کرد: تانکرهای بارگیری شده با سوخت روسی عمدتاً دیزلی هستند که به مقصدهایی بسیار دورتر از اروپا مانند آمریکای جنوبی، غرب آفریقا یا آسیای جنوب شرقی می روند.
سیمپسون نوشت: «نه تنها سفرها بسیار طولانیتر هستند، بلکه کشتیها را از فعالیت در سایر بازارهای CPP [محصولات نفتی پاک] بازمیدارد».
با محدود ماندن رشد ناوگان در بازار نفتکشها حداقل تا دو سال آینده به دلیل ثبت سفارش کم، تجارت CPP روسیه نیازمندیهای کشتیها را در بخش MR افزایش داده و در نتیجه تنگی را در بازار جهانی MR تشدید کرده است.
شرکت Gibson Shipbrokers یک ماه پس از اجرایی شدن تحریم اتحادیه اروپا بر سوخت روسیه در گزارشی از بازار گفت که تغییرات در جریان تجارت CPP به خارج از روسیه آشکار است. تا ماه فوریه اروپا بازار اصلی روسیه برای صادرات محصولات تصفیه شده باقی مانده بود. با این حال، در عرض یک ماه، یک محور اصلی مشاهده شده است.
علیرغم این واقعیت که مسکو مجبور شده است برای حفظ حجم صادرات، محمولههای خود را به بازارهای دور منتقل کند، تاکنون، ردیابی نفتکشها نشان میدهد که روسیه در عرضه بیشتر سوختهای خود در بازارهای غیر از اروپا نسبتاً موفق بوده است.
گیبسون خاطرنشان کرد: «با این حال، خیلی به استراتژی صادرات و توانایی روسیه برای حفظ مراحل پالایش و تمایل دولتهای غربی برای اجازه دادن به محصولات روسی برای تغییر نام تجاری و صادرات مجدد به خارج از کشور بستگی دارد.» در هر صورت، سقف قیمت محصولات پالایش شده ناکارآمدی های بیشتری را در تجارت محصولات پالایش شده ایجاد کرده است که بعید به نظر می رسد به این زودی ها معکوس شوند.
اختصاصی بازار نفت گاز پتروشیمی
منبع: اویل پرایس
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.