شرط روسیه برای افزایش صادرات گاز به اروپا
به گزارش بازار نفت و گاز ایران، شرط روسیه برای افزایش صادرات گاز به اروپا بر این قرار است که «دمیتری پسکوف» سخنگوی ریاست جمهوری روسیه روز چهارشنبه اعلام کرد پرداخت پول گاز این کشور به روبل مبنایی برای ازسرگیری صادرات گاز به اروپا قرار خواهد گرفت.
روسیه شرط از سرگیری صادرات گاز به اروپا را اعلام کرد
اوکراین از کانادا خواسته است توربینهای گازی را به شرکت گازپروم برنگرداند و مدعی شده است این غول روسی، توربینهای کافی برای حفظ جریان گاز به اروپا با ظرفیت کامل دارد. رویترز به نقل از یک مقام دولت اوکراین گزارش کرد: اگر کانادا توربینها را به گازپروم برگرداند، تحریمهای خود را نقض کرده است.
این تحریمها انتقال هر گونه تجهیزات مربوط به گاز را ممنوع میکند. اگر چنین تصمیمی تایید شود، بدون شک اوکراین از همکاران اروپایی خود خواهد خواست در رویکردشان بازبینی کنند. زیرا اگر کشورها تصمیماتی که موافقت کرده اند درباره تحریمها بگیرند را دنبال نکنند، چگونه میتوانیم درباره همبستگی صحبت کنیم.
در این بین، رابرت هابک، وزیر اقتصاد آلمان، از کانادا خواست این توربینها را برگرداند. وی به بلومبرگ گفت: من اولین فردی هستیم که برای بسته تحریم اروپایی قویتر مبارزه خواهم کرد اما هدف از تحریمهای قوی، آسیب رساندن شدیدتر به روسیه و پوتین است تا به اقتصاد خودمان. بنابراین می خواهم درک کنید که ما باید بهانه توربین را از پوتین بگیریم.
مسئله توربین ماه گذشته آغاز شد که شرکت گازپروم، عرضه گاز از طریق نورد استریم ۱ را کاهش داد. این شرکت دولتی کاهش جریان گاز را به عدم وجود توربینهایی نسبت داده که هنوز از تعمیرات در کانادا، برنگشتهاند.
شرکت “زیمنس انرژی” آلمان توضیح داد که به دلیل تحریمهای وضع شده از سوی کانادا، برای این شرکت تحویل توربینهای گازی تعمیر شده به مشتری، غیرممکن است. این شرکت به دولتهای کانادا و آلمان اطلاع داده و سرگرم کار روی یک راهکار مناسب است.
در نتیجه تاخیر در تحویل این توربینها، جریان گاز از طریق خط لوله نورد استریم ۱ اکنون ۴۰ درصد ظرفیت آن است و آلمان آماده توقف کامل جریان گاز برای تعمیرات برنامه ریزی شده میشود که قرار است از ۱۱ ژوییه آغاز شود.
اگرچه گازپروم معمولا جریان گاز را به خطوط لوله دیگر هدایت می کند اما اکنون این واهمه وجود دارد که چنین کاری را انجام ندهد زیرا روابط میان روسیه و اتحادیه اروپا به رکورد تاریخی پایینی تنزل پیدا کرده است.
بر اساس گزارش اویل پرایس، در این بین، کانادا اعلام کرده که قصد ندارد توربینها را برگرداند. با این حال، یک منبع آگاه در وزارت انرژی اوکراین اعلام کرد آنها اطلاعاتی دارد که نشان میدهد کانادا آماده انتقال این تجهیزات می شود. یک منبع دیگر گفت: تصمیم گرفته شده است و کانادا و آلمان نمیخواهند دست روسیه بهانه برای عدم عرضه گاز به آلمان دهند.
در صورت قطع صادرات گاز روسیه به اروپا چه اتفاقی خواهد افتاد؟
بر اساس شرط روسیه برای افزایش صادرات گاز به اروپا ، چندی پیش روسیه در واکنش به تحریمهای اعمالی امریکا و متحدان غربیاش در پی جنگ در اوکراین تهدید کرد که صادرات گاز به اروپا را قطع خواهد کرد.
به گزارش بازار نفت و گاز ایران، به نقل از خبرگزاری آناتولی، «الکساندر نواک»، معاون نخستوزیر روسیه در گفتوگویی تلویزیونی از اتهامات بیاساس علیه مسکو و اعمال تحریم علیه پروژه خط لوله انتقال گاز روسیه به آلمان موسوم به نورد استریم 2 انتقاد کرد.
نواک افزود: ما کاملا حق داریم تا تصمیمی مشابه بگیریم و پمپاژ گاز طبیعی از طریق خط لوله نورد استریم 1 را تحریم کنیم؛ خط لولهای که امروز با ظرفیت 100 درصدی خود کار می کند.
به گفته کارشناسان، اقدامی از این دست، پیامدهای بسیار منفی برای اروپا خواهد داشت اما در عین حال به خود روسیه هم ضرر خواهد رساند چرا که اقتصاد این کشور به شکلی پررنگ بر صادرات نفت و گاز وابسته است.
اگر روسیه دست به چنین ریسکی بزند و صادرات گاز به اروپا را که از اوکراین یا بلاروس و یا مستقیما از طریق دریای بالتیک به آلمان صورت میگیرد را قطع کند، وارد بازی دو سرباخت خواهد شد.
آیا جایگزینی برای گاز روسیه وجود دارد؟
اخیرا پرسشها درخصوص اینکه آیا گاز طبیعی مایع امریکا و قطر میتواند جایگزین گاز روسیه در صورت قطع صادرات آن شود، افزایش یافته است. صادرات گاز طبیعی مایع به اروپا به خصوص از امریکا در ماه ژانویه گذشته به رکورد 11 میلیارد متر مکعب رسیده است اما قدرت ایستگاههای گاز مایع اروپا محدود است و در صورت توقف صادرات گاز روسیه و افزایش واردات گاز مایع از امریکا و یا قطر، ایستگاههای مذکور توان فرآوری آن را ندارند و مساله ساخت ایستگاههای جدید تبدیل گاز مایع به گاز شهری سال ها زمان می برد و هزینه آن چندین میلیارد دلار است.
با وجود آن، رویکرد افزایش ایستگاههای فرآوری گاز مایع در اروپا رو به افزایش است به طوری که آلمان اواخر ماه گذشته اعلام کرد که در حال برنامهریزی برای ساخت 2 نیروگاه گاز مایع است تا وابستگی خود به واردات گاز روسیه را کاهش دهد اما طبیعتا این امر یک شبه اتفاق نخواهد افتاد.
در همین ارتباط، قطر به عنوان یکی از صادرکنندگان بزرگ گاز مایع در جهان اخیرا اعلام کرده است که این کشور و یا هر کشور دیگری توان جبران گاز صادراتی روسیه به اروپا را ندارد زیرا با دیگر کشورها قراردادهای بلندمدت گازی دارد و نمیتواند تعهدات خود در قبال این کشورها را زیر پا بگذارد.
دولت ژاپن نیز ماه گذشته برای صادرات گاز به اروپا در صورت بروز درگیری نظامی روسیه با اوکراین و توقف صادرات گاز مسکو به بروکسل، اعلام آمادگی کرد. وزیر اقتصاد ژاپن نیز پیشتر با اشاره به گفتگوها بین آمریکا، اروپا و کشورهای آسیایی درباره افزایش صادرات گاز به اروپا گفت در صورت بالا گرفتن تنش بین اوکراین و روسیه توکیو گزینههای موجود برای کمک به اروپایی ها که البته تاثیر منفی بر زندگی مردم ژاپن نداشته باشد را بررسی خواهد کرد.
اما درخصوص گزینههای جایگزین غیرگازی مانند زغال سنگ و انرژی هستهای باید گفت که انرژی هسته ای به دلیل فرسودگی ایستگاهها و توفق تدریجی و قطعیهای مکرر استفاده از آن رو به کاهش است همچنین بسیاری از کشورهای اروپایی ایستگاههای قدیمی که با زغال سنگ کار می کرد را تحت فشار سازمانهای محیط زیستی تعطیل کرده اند.
در پایان باید گفت در صورت اقدام روسیه در قطع صادرات گاز به اروپا به نظر می رسد که این امر علاوه برخسارتهای سنگین بر هر دو طرف، منجر به گسترش پیامدهای آن به همه جهان خواهد شد و کشورهای غربی را به اعمال تحریمهای سختتر بر مسکو واخواهد داشت که به انزوای هر چه بیشتر مسکو خواهد انجامید.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.