راهکارهای کاهش التهاب در بازار پلی ‌‌‌پروپیلن

,
کاهش التهاب در بازار پلی ‌‌‌پروپیلن

علیرضا حقدوست، عضو هیات‌مدیره پتروشیمی پلی‌نار، درباره راهکارهای کاهش التهاب در بازار پلی ‌‌‌پروپیلن با اشاره به اینکه راهکار از سطح پتروشیمی‌‌‌ها فراتر رفته است، گفت: باید یک تصمیم کلی در ارتباط با خوراک‌های مایع گرفته شود. وی توضیح داد: به عنوان نمونه وزارت نفت باید برنامه‌‌‌ریزی آتی خود را تغییر دهد؛ به گونه‌ای که در آن افزایش خوراک مایع در دستور کار قرار گیرد. شاید لازم شود فرمول قیمت‌گذاری نفتا به گونه‌ای تغییر داده شود که شرکت‌ها ترغیب به تولید شوند.

وضعیت کسب ‌‌‌وکار در بازار پلی‌‌‌پروپیلن چگونه است؟

حتما در جریان هستید که خوراک پروپیلن‌‌‌ از بخش خوراک مایع تامین می‌شود و همه شرکت‌های تولیدکننده این محصول که عبارتند از مارون، پلی‌پروپیلن جم، رجال، نوید زر شیمی، پتروشیمی اراک،  پلی‌‌‌نار و دی آریا پلیمر از خوراک مایع استفاده می‌کنند. سال‌هاست که تصمیم‌گیران پیگیر سروسامان دادن به وضعیت تولید و قیمت‌گذاری خوراک مایع هستند؛ چراکه می‌‌‌دانند با همین روند فعلی شرکت‌ها در آینده نزدیک به زیاندهی می‌‌‌رسند. با وجود این، علاوه بر اینکه مشکل همچنان باقی مانده است، بسیاری از شرکت‌های بالادست هم خوراک‌‌‌های گازی یا ماحصل گازی (مثل پتروشیمی‌های تبریز، امیرکبیر و جم) مانند اتیلن دریافت می‌کنند. این موضوع و زیانده شدن خط تولید خوراک مایع باعث شد تولید این خوراک کاهش یابد و این اتفاق شرکت‌های تولیدکننده پلی پروپیلن را تحت‌تاثیر قرار داد، به گونه‌‌‌ای که می‌توان گفت در حال حاضر این شرکت‌ها بین ۶۰ تا ۷۰‌درصد ظرفیت اسمی خود فعالیت می‌کنند؛ درصورتی‌که همه این شرکت‌ها می‌توانند حداقل ۱۰ تا ۱۵‌درصد بالاتر ظرفیت اسمی خود تولید کنند. در واقع از ظرفیت اسمی حدود ۲/ ۱ میلیون تن در سال شرکت‌ها به دلیل کمبود خوراک حدود ۸۵۰‌هزار تن در سال محقق می‌شود. با این وضعیت به جایی رسیده‌ایم که نه‌تنها پلی پروپیلن صادر نمی‌کنیم بلکه به‌تازگی بحث واردات پلی پروپیلن گرید فیلم مطرح شده است که البته دستورالعمل پیچیده‌‌‌ای دارد و مطمئنا اجرایی کردن آن با مشکل مواجه خواهد شد.

چه راهکاری برای کاهش التهاب در بازار پلی‏‏‌پروپیلن وجود دارد؟

راهکار از سطح پتروشیمی‌‌‌ها فراتر رفته است. باید یک تصمیم کلی در ارتباط با خوراک‌های مایع گرفته شود. به عنوان نمونه وزارت نفت باید برنامه‌‌‌ریزی آتی خود را تغییر دهد، به گونه‌ای که در آن افزایش خوراک مایع در دستور کار قرار گیرد. شاید لازم شود فرمول قیمت‌گذاری نفتا به گونه‌ای تغییر داده شود که شرکت‌ها ترغیب به تولید شوند. چنانچه خوراک مایع به شرکت‌هایی نظیر پتروشیمی تبریز، جم، امیر‌کبیر و بندر امام با قیمت مناسب تحویل داده شود، با افزایش تولید پروپیلن نه‌تنها نیاز داخل پلی پروپیلن به‌طور کامل تامین می‌شود، بلکه می‌توانیم سهم بازارهای صادراتی خود را دوباره به دست آوریم. ما دو مسیر در پیش داریم؛ یا باید واردات برخی از مواد پتروشیمی را قبول کنیم که نمی‌دانم در شرایط ارزی فعلی تا چه اندازه به صلاح اقتصاد کشور است و لازم است سیاستگذاران سطوح بالا در این ارتباط تصمیم بگیرند.

بیشتر بخوانید: بررسی بازار پی وی سی و پلی اتیلن

منبع : دنیای اقتصاد

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *