پلی اتیلن ترفتالات (PET) چیست؟ کاربرد+ 3 ویژگی آن
پلی اتیلن ترفتالات که به اختصار به آن PET نیز می گویند، یکی از پر کاربرد ترین پلیمر های مورد استفاده در صنعت است که تیم تحلیلی بازار نفت و گاز به بررسی جامع آن پرداخته است. گرانول PET به وسیله واکنش پلیمریزاسیون به دست می آید. مونومر های مورد استفاده برای انجام فرایند پلیمریزاسیون این ماده، اتیلن گلایکول و ترفتالیک اسید هستند. امروزه در بازار، گرانول PET به دو صورت ویرجین و ریسایکل موجود است. در ادامه با همراه باشید تا با انواع، خواص و کاربرد های این گرانول مفید و پر کاربرد آشنا شویم.
پلی اتیلن ترفتالات
مواد پلیمری تولید شده در بازار در اشکال و حالت های مختلفی موجود هستند. یکی از شکل های رایج و پر کاربرد پلیمر ها، شکل گرانولی است. گرانول به پلیمر هایی گفته می شود که شکل نهایی آن ها به صورت دانه دانه است. این حالت مزایای زیادی دارد. به عنوان مثال می توان گفت کاربری گرانول ها ساده تر از سایر اشکال پلیمر ها است. همچنین انبار داری و حمل و نقل آن ها نیز ساده تر از سایر حالت ها است.
واژه «گرانول PET» در واقع به پلیمر های پلی اتیلن ترفتالات که به صورت دانه دانه در آمده اند اشاره دارد. از ویژگیهای بارز این پلیمر پر کاربرد می توان به مواردی مانند آبگریزی، نسبت استحکام به وزن بالا، انعطاف پذیری، قابلیت بازیافت و همچنین در دسترس بودن و مقرون به صرفه بودن اشاره کرد. توجه داشته باشید که وقتی از پلی اتیلن ترفتالات برای تولید الیاف و مصارف نساجی استفاده میشود به آن «پلی استر» گفته میشود. همچنین هنگامی که از این پلیمر برای بسته بندی مواد غذایی و بطری نوشیدنی ها استفاده میشود،به طور کلی به آن «PET» میگوییم.
پلی اتیلن ترفتالات یا PET رایج ترین پلیمر گرمانرم در دنیا است. از ویژگی های ظاهری این پلیمر میتوان به ظاهر شفاف و نیمه کریستالی آن اشاره کرد. یکی از کاربرد های عمده این گرانول در صنعت نساجی است. از گرانول PET به صورت گسترده برای تولید انواع پارچه و لباس استفاده می شود.
همچنین از آن جایی که بسیار آب گریز است، در صنعت بسته بندی و همچنین تولید بطری های پلاستیکی مورد استفاده قرار میگیرد. در صنایع مختلف نیز گرانول PET را با سایر مواد ترکیب میکنند تا به خواص ویژه ای برسند. مثلا پلی اتیلن ترفتالات با سایر پلیمر های طبیعی یا مصنوعی ترکیب میشود و استحکام ماده نهایی را افزایش میدهد.
در دهه 1940، پلیمری با نام پلی اتیلن ترفتالات یا PET توسط دانشمندان شرکت دوپونت آمریکا تولید شد. هدف این شرکت در ابتدا توسعه و استفاده از مواد پلیمری به عنوان الیاف نساجی بود. این پلیمر به صورت کلی بر پایه نفت است و به وسیله فرایند پلیمریزاسیون تراکمی، با استفاده از دو مونومر اولیه اتیلن گلایکول و ترفتالیک اسید به دست میآید.
پلی اتیلن ترفتالات یک ماده بسیار پایدار با قابلیت بازیافت است. به صورت کلی امروزه در بازار در دو دسته ویرجین و ریسایکل (بازیافتی) خرید و فروش می شود. استحکام این پلیمر بسیار بالا است و در نتیجه برای برخی کاربرد ها مانند پلاستیک های بسته بندی، مواد اولیه کمتری مورد استفاده قرار می گیرد و فرایند تولید مقرون به صرفه تر خواهد شد. همچنین گرانول های PET از وزن کمتری نیز برخوردار هستند و برای حمل و نقل آن ها انرژی کمتری صرف میشود.
PET
PET یک پلیمر گرما نرم یا ترموپلاستیک است. واکنش مواد ترموپلاستیک در برابر گرما به این صورت است که در دمای ذوبشان تغییر فاز داده و به مایع تبدیل می شوند. نقطه ذوب PET در حدود 260 درجه سانتی گراد است.
ترموپلاستیک بودن موادی مانند PET سبب می شود که بتوان این پلیمر ها را تا رسیدن به نقطه ذوبشان گرم کرد. پس از آن دوباره میتوان آن ها را سرد کرد بدون اینکه ساختار داخلی آنها بسوزد یا تخریب شود. این ویژگی سبب می شود که قالب گیری این مواد و شکل دادن به آنها راحت باشد. همچنین سبب راحتی بازیافت این پلیمر ها و ساختن مواد جدید با آن ها میشود.
در واقع علت های سه گانه ذکر شده در قسمت قبل سبب می شوند که این پلیمر منحصر بفرد باشد. این ویژگی ها به علاوه قیمت پایین این پلیمر و همچنین دسترسی آسان و گسترده به آن، سبب می شود که PET یک انتخاب بی نظیر برای مصارفی همچون بسته بندی محصولات مصرفی باشد.
همچنین از پلی استر در صنایع نساجی نیز به صورت عمده استفاده می شود. پارچه های پلی استری در کنار استحکام بالا، از انعطاف پذیری خوبی نیز برخوردارند. همچنین در ترکیب با الیاف و مواد طبیعی سبب بهبود خواص محصول نهایی می شوند. مثلا پلی استر در ترکیب با پنبه سبب کاهش چروک پذیری و استحکام بیشتر محصول خواهد شد.
ویژگی دیگری که سبب محبوبیت بیشتر این پلیمر شده است، بی اثر بودن آن است. در واقع گرانول PET سمی نیست و از طرف مقامات بهداشتی دنیا به عنوان یک پلاستیک ایمن پذیرفته شده است. ایمن بودن این ماده سبب می شود که از آن به صورت گسترده در بسته بندی مواد غذایی استفاده کرد. همچنین لازم به ذکر است که بطری های تولید شده از PET مانند شیشه، بهداشتی هستند و در مقابل حمله باکتری ها و میکرو ارگانیسم های دیگر از خود مقاومت بالایی نشان می دهند.
بدنه اصلی پلی اتیلن ترفتالات از یک زنجیره هیدروکربنی تشکیل میشود. این ماده نیز مانند سایر پلاستیکها، از طریق یک فرایند پلیمریزاسیون تراکمی و با تقطیر یک سوخت هیدروکربنی و تفکیک آن به اجزاء کوچکتر ساخته میشود. برای تولید پلی اتیلن ترفتالات هیدروکربن اتیلن گلایکول با ترفتالیک اسید ترکیب میشود.
پلیمر پلی اتیلن ترفتالات گرم شده و پس از گذر از نقطه ذوب به یک ماده مذاب تبدیل میشود. این ماده مذاب در مرحله بعدی با عبور از روزنههای اکسترودر به صورت رشتههای باریک در میآید. پس از این مرحله رشتهها به سرعت سرد شده و به صورت گلولههای کوچک (گرانول) بریده میشوند. گرانولهای تولید شده را میتوان مجددا ذوب کرده و جهت تولید محصولات جدید به راحتی اکسترود یا قالب گیری کرد. برخی از روشهای استفاده صنعتی از گرانول پلی اتیلن ترفتالات در زیر توضیح داده شده است.
کاربرد PET
علاوه بر اینکه از گرانول PET برای تهیه انواع مواد پلاستیکی و فیلم های بسته بندی استفاده می شود، این ماده برای تولید الیاف نیز مناسب است. در واقع یکی از گسترده ترین مصارف صنعتی این گرانول ها مربوط به صنایع نساجی است. همچنین از این ماده برای تولید محصولاتی مانند طناب، فرش و برخی لوازم منزل نیز استفاده میشود.
آخرین اخبار
مقاله های تحلیلی
آموزش
شماره تماس پشتیبانی در واتس اپ: 09337813003
ایمیل: iroilmarket2@gmail.com
© 2022 – تمامی حقوق برای بازار نفت و گاز پتروشیمی محفوظ است.
1 دیدگاه
Hi,
I am looking for PET 800-850 for Poland.
do you have?