چشم انداز بازار روغن پایه

چشم انداز بازار روغن پایه

چشم انداز یک ماهه 

چشم انداز یک ماهه روغن‌ پایه حاکی از افزایش قیمت در ماه پیش رو می باشد ولی این افزایش در مناطق مختلف متفاوت خواهد بود. در آمریکا افزایش تقاضای فصلی هنوز بر روی قیمت ها ی بازار تاثیر گذار نبوده زیرا میزان عرضه روغن‌ پایه در بازار به حد وفور بوده است. البته قطع تولید در برخی از واحد هاویا بهینه سازی خط تولید بعضاً باعث کاهش عرضه شده و از پایین آمدن بیشتر قیمت در این کشور جلوگیری نموده است.

در اروپا تقاضا با ثبات است و میزان عرضه نیز متعادل است. قیمت ها نیز به شدت تابع تغییرات قیمت‌ نفت‌ خام هستند. در آسیا شرایط بازار دوگانه است. در چین تقاضا برای خرید روغن پایه کم ولی در هند تقاضا برای تامین روغن زیاد است ولی در مجموع انتظار می رود که با توجه به اینکه قرار است تعداد زیادی از واحدهای تولیدی تحت تعمیرات قرار بگیرند میزان عرضه کاهش یابد و قیمت روغن پایه در منطقه آسیا مورد حمایت قرار بگیرد.

چشم انداز ۳ تا ۶ ماهه 

چشم انداز ۳ تا ۶ ماهه روغن‌ پایه به اینگونه خواهد بود که قیمت ها در ماه سپتامبر بسیار پایین‌تر از قیمت ها در ماه آوریل یعنی ماه بعد خواهد بود. پیش بینی می شود در ۳ تا ۶ ماه آینده قیمت خوراک واحدهای روغن سازی کاهش یابد زیرا تقاضا برای خرید روغن پایه کاهش خواهد یافت و در عین حال تعمیرات واحدهای تولیدی نیز به پایان خواهد رسید و میزان عرضه بیشتر خواهد بود.

کاهش قیمت نفت‌خام نیز به کاهش قیمت روغن پایه خواهد انجامید. در ایالات متحده بیشترین فشار قیمتی بر روی روغن هایی خواهد بود که درجه گرانروی آنها بالاتر می باشد زیرا در نیمه دوم سال که هوا سرد می شود استفاده از این روغن ها کاهش می یابد.

در آمریکا توانایی تولید روغن های سبک و سنگین به صورت همزمان به شکل غیر معمولی رایج است و برخلاف اروپا و آسیا به میزان کافی در بازار عرضه می شود و تولید کنندگان آمریکایی قادر هستند میزان عرضه روغن سنگین خود را در هر زمان بیشتر کنند.

چشم انداز یک ساله 

چشم انداز یک ساله یعنی از ماه مارس سال جاری تا ماه مارس سال ۲۰۲۴ حاکی از کاهش قیمت روغن پایه نسبت به قیمت های کنونی خواهد بود. بیشتر شدن هزینه های استقراض پول از بانک باعث کاهش رشد اقتصادی در جهان خواهد شد.

تقاضا برای روغن را آمیزه‌ای از عملکرد تولید، حمل و سایرمتغیرهای صنعتی تشکیل می دهد و از سوی دیگر افزایش بیش از حد تولید روغن باعث کاهش قیمت خواهد شد. تغییرات قیمت روغن پایه در آسیا در ۱۲ ماه آینده مسیر ثابت و مشخصی ندارد و در حالی که در گروه اول مسیر تصاعدی را در قیمت ها تا سه ماه آینده می توان مشاهده نمود، تا پایان سال قیمت این روغن ها کاهشی خواهد بود و از شروع سال آینده مجددا قیمت ها افزایش خواهد یافت.

روغن های پایه گروه سوم در سه ماهه اول سال ۲۰۲۴ قیمت کمتری نسبت به سه ماهه اول سال جاری خواهند داشت. روغن های‌ پایه صادراتی گروه اول در پایان چشم انداز یک ساله یعنی تا ماه مارس سال ۲۰۲۴ میلادی علیرغم افزایش در ماه‌های اول سال آینده نسبت به قیمت های امروز یعنی در مقایسه با ماه آوریل کمتر خواهد بود.

در پایان دوره یکساله و در شروع سه ماهه دوم سال ۲۰۲۴، قیمتهای روغن های گروه دوم و سوم نیز نسبت به قیمت های ماه آوریل سال ۲۰۲۳ کمتر خواهد بود. پیش بینی می‌شود که در ماه آینده با توجه به تقاضای باثباتی که برای روغن‌ پایه وجود دارد و همچنین با توجه به عرضه مناسب این روغن ها قیمت ها افزایش یابد. انجام آربیتراژ به سایر نقاط جهان نیز می‌تواند به حمایت بیشتر از قیمت ها در ماه آینده کمک کند.

افزایش تقاضا برای روغن در هند

فعالیت ها در بازار روغن‌ پایه آسیا بیشتر شده است. در هندوستان افزایش تقاضای فصلی باعث شد که قیمت های محلی به سطح قیمت های روغن های وارداتی برسد و یا حتی از آن بیشتر شود و این در حالی است که همیشه روغن های تولید شده در هندوستان با تخفیف نسبت به روغن های وارداتی به فروش میرسند.

عوامل تاثیر گذار بر بازار روغن‌پایه در پایان سه ماهه اول سال

  • عوامل کاهنده 

عواملی که میتواند باعث کاهش قیمت روغن‌ پایه شود:

  1. تقاضا برای خرید روغن‌ موتور در آمریکا و اروپا کاهش یافته است.
  2. کاهش قیمت نفت‌ خام باعث کاهش هزینه های تولید روغن و در نتیجه کاهش قیمت شده است.
  3. انتظار می رود که فعالیتهای خرید و فروش و انجام معاملات و همچنین قیمت های پایین تر باعث گردد که خریداران تمایلی برای خرید نداشته باشند و فقط برای نیازهای ضروری خود اقدام به خرید کنند.
  4. هزینه های استقراض پول از بانک ها بیشتر شده و همین امر باعث کاهش منابع مالی و صرفه جویی در مصرف و کاهش سرمایه گذاری می گردد.
  5. بالا رفتن دستمزد ها در آمریکا و اروپا نیز باعث افزایش نرخ بهره می گردد.
  • عوامل‌ افزایش دهنده
  1. تعداد زیاد تعمیرات واحد ها می تواند عرضه مستمر روغن را با مشکل مواجه و باعث افزایش تقاضا و قیمت شود.
  2. برداشت از ذخایر روغن نیز می تواند تقاضا برای خرید های آنی را بیشتر نماید و باعث بالا رفتن قیمت شود.
  3. مصرف و تقاضای روغن در فصل بهار بیشتر می شود که به افزایش قیمت می انجامد.
  4. ارزان شدن دلار در برابر ارزهای دیگر باعث بیشتر شدن فعالیت های اقتصادی و انجام معاملات بیشتر در سطح جهان می گردد.
  5. بیشتر و قوی تر شدن فعالیت های خدماتی باعث شده است که فعالیت های تولیدی در بخش تولید و صنعت ضعیف تر گردد.
  6. در نیمه اول سال ۲۰۲۳ تعداد ۶ پالایشگاه تولید روغن در چین تحت تعمیرات قرار خواهد گرفت که این پالایشگاه ها قادر به تامین یک میلیون تن روغن پایه در منطقه میباشند.
  7. تولیدکنندگان تایوانی قیمت های خود راپس از کاهش عرضه و افزایش تقاضای محلی در چین افزایش دادند.
  8. انجام تعمیرات برنامه ریزی شده واحدهای تولیدی در سنگاپور، تایوان، ژاپن و کره جنوبی نیز باعث کاهش نسبی عرضه خواهد گردید .
  9. عرضه روغن های پایه سنگین کمتر خواهد بود که دلیل آن کاهش تولید در هندوستان و ایران است.
  10. از سوی دیگر با توجه به عرضه نفت خام روسیه با قیمت پایین تر ظرفیت تولید پالایشگاه هایی که مشغول کار هستند در حال افزایش است که می‌تواند بخشی از کمبود عرضه را جبران نماید.

تقاضا برای روغن های سنگین تر در نیمه اول سال

روغن‌های پایه سنگین و با درجه گرانروی بالاتر در قیاس با روغن های پایه سبک، ثبات بیشتری داشتند. تقاضا برای روغن های سنگین با درجه بالای گرانروی معمولاً در نیمه اول سال میلادی و در هنگامی که هوا گرم میشود مصرف بیشتری دارند. این استفاده فصلی از روغن تا حد زیادی می تواند از افزایش قیمت حمایت کند.

در شرایطی که قیمت‌های روغن‌های‌ پایه گروه دوم به دلیل مشکلات در تامین کالا تحت فشار قرار دارند ارزش روغن های گروه سوم ثبات بیشتری یافته است. در حال حاضر تقاضای بیشتر و با ثبات تری برای روغن های گروه سوم وجود دارد.

روغن گروه سوم 4cst با ترم تحویل CFR هندوستان در حال حاضر برتری قیمتی ۵۳۵ دلاری در هرتن نسبت به روغن N150 گروه دوم و برتری قیمتی ۵۱۵ دلاری در هر تن نسبت به روغن گروه دوم N 70 دارد.

از نیمه دوم سال ۲۰۱۱ تاکنون برتری قیمتی روغن های گروه سوم نسبت به روغن های گروه دوم به صورت متوسط تنها در حدود ۱۰۰ دلار بوده است. معمولاً فاصله قیمتی روغن های گروه سوم با روغن های گروه دوم تا این حد نیست. طولانی ترین مدتی که برتری قیمتی روغن های گروه سوم نسبت به روغن های گروه دوم بیش از ۲۰۰ دلار بوده است به سالهای ۲۰۲۱ تا ۲۰۲۲ باز می‌گردد که به مدت ۹ ماه یعنی از ماه ژوئن سال ۲۰۲۱ تا فوریه سال ۲۰۲۲ فاصله قیمتی به مدت ۹ ماه بیش از ۲۰۰ دلار بوده است.

اختصاصی بازار نفت گاز پتروشیمی

منبع: آرگوس

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *